Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Puigdemont i Comín avisen els eurodiputats per carta que la justícia espanyola té “reminiscències franquistes”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont i el conseller legítim Toni Comín han enviat aquest dimecres una carta a la resta d’eurodiputats en què denuncien que el Tribunal Suprem espanyol ha violat les sentències de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), així com que el sistema judicial espanyol té “reminiscències” del franquisme.

En la seva opinió, el fet que el Suprem decidís inhabilitar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i mantenir les ordres de detenció i lliurament contra ells demostra que “està actuant clarament contra” la sentència del 19 de desembre del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i la interlocutòria de l’endemà que va ordenar revisar les mesures que van impedir que poguessin acudir a l’Eurocambra al juliol.

Publicitat

“Les resolucions del TUE del 19 i 20 de desembre han de ser respectades per tots els Estats membres, inclòs Espanya, i he de dir que el Tribunal Suprem espanyol no ho ha fet ni en el nostre cas ni en el cas del nostre col·lega Oriol Junqueras” , apunta la missiva.

“És una indicació clara que per al Tribunal Suprem espanyol ni la legislació internacional i les sentències dels tribunals internacionals o europeus són rellevants o han de ser respectades”, afegeix.

Puigdemont i Comín asseguren en el document que Espanya el procés de democratització que Espanya va iniciar fa 42 anys “no ha estat ni és una tasca fàcil” i afegeixen que “un dels problemes pendents el que afecta les altes instàncies del sistema judicial”.

“L’agenda política i la jerarquia de sistema judicial espanyol representa les reminiscències del franquisme, suposa una anomalia democràtica, un atac a la nostra llibertat i una perversió de les seves funcions que danya la seva imparcialitat i els permet usar i abusar d’un instrument posat a les seves mans pels ciutadans”, subratllen.

Et pot interessar  La Moncloa rebutja el 'cara a cara' de Sánchez amb Puigdemont: "El candidat és Illa"

Els dos polítics independentistes assenyalen en la missiva que el problema d’Espanya no és Catalunya o el dret a l’autodeterminació, sinó un sistema judicial que “interfereix en l’activitat política condicionant sobre la base de la seva pròpia agenda i visió retrògrada”.

Puigdemont i Comín remarquen en la seva carta a la resta d’eurodiputats que finalment han pogut accedir al seu escó al Parlament Europeu després d’una “tremenda batalla legal” pel reconeixement dels drets dels seus votants.

Segons la seva opinió, van ser accions “il·legals” per part de la Junta Electoral Central (JEC) i del Tribunal Suprem les que han “evitat” que fins aquest dilluns poguessin “complir les seves obligacions com a eurodiputats”.

En aquest context, aprofiten l’ocasió per assenyalar que el seu cas demostra que Europa necessita una llei electoral “comú” que reguli les eleccions a l’Eurocambra i “eviti abusos dels organismes administratius i judicials” dels estats membres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut