Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

La neofeixista Giorgia Meloni guanya les eleccions a Itàlia

La dirigent de la formació Germans d’Itàlia, la més votada als comicis, ha defensat públicament el llegat del dictador Mussolini

Redacció 26/09/2022
La líder de Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, en un míting Data de publicació: diumenge 25 de setembre del 2022, 23:52 Localització: Roma Autor: Cedida per Germans d'Itàlia

El feixisme arrassa a Itàlia. La coalició de dretes formada per Germans d’Itàlia, la LligaForza Itàlia s’ha imposat a les eleccions italianes amb més d’un 44% dels vots. El partit més votat ha sigut l’ultradretà Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni (22%-26%), que es perfila com la primera dona que liderarà el govern italià.

Amb la fundació d’aquest nou partit, Meloni va recollir l’herència del Moviment Social Italià, l’MSI, la formació que des de la Segona Guerra Mundial i fins fa pocs anys va defensar el llegat del feixista Benito Mussolini. De fet, la líder de Germans d’Itàlia ha lloat públicament la tasca del dictador assegurant que ho va fer tot pel país i que era “bon polític”.

La participació es desploma

La participació ha sigut del 64,24%, deu punts menys que en els anteriors comicis. L’abstenció s’ha situat en un històric 35%, però no ha arribat al 40% que pronosticaven algunes enquestes.

Dins del bloc d’esquerres, el partit més votat ha sigut el d’Enrico Letta (17%-21%), hereu de la socialdemocràcia italiana. Conjuntament amb la resta de l’esquerra sumarien entre el 25,5% i el 29,5% dels vots, practicant la meitat que la coalició que encapçalen Meloni, Salvini i Berlusconi.

De prop els segueixen el Moviment 5 Estrelles, que s’ha presentat en solitari. Després de ser el més votat en les últimes eleccions, la formació liderada per Giuseppe Conte, s’ha quedat entre el 13,5% i el 17,5% de les paperetes.