Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

JxCAT designarà Sànchez com a representant del partit a la ronda de contactes de Felip VI

|

- Publicitat -

JxCAT preveu designar el diputat Jordi Sànchez com a representant de la formació a la ronda de contactes que el rei Felip VI haurà de fer per precepte constitucional abans de proposar al Congrés un candidat a la presidència del govern espanyol. Així ho apunten fonts de la formació l’endemà de la sessió constituent al Congrés on Sànchez, juntament amb Oriol Junqueras, Josep Rull i Jordi Turull, van prendre possessió de l’acta. Fonts d’ERC han apuntat que la formació encara no ha adoptat una decisió en fer sobre aquesta qüestió, però es decanten, de moment, per seguir la tradició de fa dues legislatures i no enviar representant a La Zarzuela.

La ronda de contactes del Rei amb els representants que designin els grups del Congrés és d’obligat compliment abans d’una investidura. L’article 99 de la Constitució estableix que “després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en la resta de supòsits constitucionals en que procedeixi, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern”.

Publicitat

La formula utilitzada ha permès històricament que no només assisteixin a aquesta ronda els portaveus o diputats de les formacions que tenen representació a la cambra baixa, sinó també els seus dirigents. Així, per exemple, el 2016 va acudir a la ronda de contactes el president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández, malgrat que no era diputat, o el 2015 el Rei va rebre com a representant d’UPN el president del partit, Javier Esparza, en comptes d’un dels seus dos diputats al Congrés.

D’aquesta manera, la suspensió dels presos com a diputats que debatrà la Mesa en breu no impediria la seva designació per part dels partits. Les dues formacions encara aspiren, a més, que en el moment de la investidura tots estiguin en llibertat, en la línia de la petició que podrien presentar les defenses un cop acabi el judici i abans que hi hagi sentència. Una altra cosa seria si, en el cas de continuar empresonats, el Suprem denegués la seva sortida per exercir aquesta tasca de representació política.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut