Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

Identifiquen mig centenar de persones enterrades a les fosses de la Guerra Civil a Terrassa

Es comptabilitzen almenys 263 cossos en dos espais de la ciutat

Avatar
Agències 25/11/2021
Diverses fosses obertes (Imatge d'arxiu del 24 de febrer de 2021 a Móra d'Ebre).

Un estudi impulsat per l’Ajuntament de Terrassa sobre les fosses comunes de la Guerra Civil ha permès identificar 51 persones enterrades en aquests espais. La recerca s’ha focalitzat en dues fosses on van ser enterrats almenys 263 cossos.

Les conclusions dels investigadors Marcel Taló i Daniel Claveria, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, indiquen que a les fosses s’hi van enterrar víctimes dels enfrontaments durant els primers anys de la Guerra Civil, mentre que en una segona etapa els cadàvers eren de soldats ferits al front que morien a l’hospital militar de la ciutat. La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, ha destacat que l’estudi permet “fer justícia” amb les víctimes del conflicte bèl·lic i de la dictadura posterior.

Les 51 noves identificacions corresponen a persones que fins ara eren desconegudes o bé se les considerava enterrades a la fossa comuna general. Sumant els resultats de l’estudi a les dades obtingudes anteriorment, el total de persones identificades a les fosses egarenques arriba a les 194.

L’Ajuntament de Terrassa ha destinat a aquest últim estudi 3.000 euros procedents d’una subvenció del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, rebuda a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.