Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

França manté tancats passos fronterers entre municipis catalans

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha expressat la seva “perplexitat” davant dels fets

Redacció 30/11/2022
Una pancarta de l'associació Albera sense fronteres reivindicant la reobertura del coll de Banyuls Data de publicació: dissabte 29 d’octubre del 2022, 18:34 Localització: Banyuls de la Marenda Autor: Redacció

França manté tancats passos fronterers entre munucipis catalans. Con el pas de Coll de Banyuls. Aquesta acció ha provocat la “perplexitat” de la conselleria d’Acció Exterior i Unió Europea. La seva dirigent, Meritxell Serret, ha expressat la seva indignació durant el 40è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus que s’ha celebrat aquest dimecres a Guipúscoa. Per a la consellera, en una Europa que “a ulls del Govern” hauria de ser “cada vegada més integrada i solidària”, aquesta xarxa territorial “afavoreix la permeabilitat” i “esborra les fronteres físiques”. “Protagonitzem un rol estratègic que és moment d’enfortir en el complex marc actual de l’Europa que volem”, ha insistit Serret.

Tot i aquest desacord, durant el Consell no tot han sigut males valoracions. Serret ha destacat a importància del gasoducte submarí BarMar, entre Barcelona i Marsella, del qual ha explicat que “millorarà l’abastiment energètic i fomentarà la descarbonització amb fonts d’energia renovables, com l’hidrogen verd i el biometà”. En aquest sentit, la consellera ha celebrat l’entesa entre els estats espanyol, portuguès i francès per construir el gasoducte, i ha reclamat “una clara implicació de la Unió Europea en el finançament“. Així mateix, ha reconegut “l’impuls” que la Comunitat de Treball dels Pirineus dona a l’hidrogen verd com a font d’energia.

La representant del Govern ha participat en una reunió de la qual també han pres part el lehendakari Iñigo Urkullu, que presideix actualment l’organisme; Yann Hélary, en representació del Consell Regional d’Occitània; Ana Ollo Hualde, consellera de Relacions Ciutadanes del Govern de Navarra; Maria Ubach Font, presidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera i ministra d’Afers Exteriors del govern d’Andorra, i Alain Rousset, president del Consell Regional de Nova Aquitània.