Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Forcadell no respondrà el Tribunal Supremo sobre els indults: “Volen humiliar-nos”

|

- Publicitat -

La presidenta legítima del Parlament Carme Forcadell ha anunciat aquest dijous que no respondrà al Triubnal Suprem (TS) sobre les peticions d’indult perquè creu que no és un tràmit preceptiu i que té uns interessos al darrere: “El que volen és humiliar-nos”.

“Personalment no respondré perquè no sé a quin motiu obeeix que em facin a mi aquesta pregunta quan en els altres casos no s’ha fet”, ha sostingut en una entrevista d’Europa Press, després que el TS va donar dimecres cinc dies de termini als presos de l’1-O perquè expressin el que considerin convenient sobre les peticions d’indult que s’han formulat al seu favor, de cara al seu informe.

Publicitat

Forcadell ha afirmat que no s’havia demanat mai als presos manifestar-se sobre les peticions d’indult que han fet terceres persones, per la qual cosa ha defensat que no contestar és la manera de “no entrar en el seu joc i en el seu relat”.

“Això no es fa, ni és preceptiu ni és necessari ni s’ha fet en altres casos. Per què es fa ara? Precisament entenc que és per humiliar-nos. Per això crec que no cal contestar, no cal entrar en el seu relat ni en el seu joc”, ha afegit.

Considera que no contestar no hauria d’obstaculitzar el tràmit dels indults, perquè creu que està en el seu dret i que la decisió de concedir l’indult és del Govern central “independentment de què opini el Tribunal Suprem”, i ha expressat respecte pel que puguin fer altres presos, com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que sí que ha contestat dient que la seva prioritat no és sortir de la presó i que prefereix l’amnistia.

De fet, Forcadell també ha insistit que el que s’hauria d’aplicar és l’amnistia i no l’indult perquè és una solució col·lectiva i no individual, i “demostraria la voluntat del Govern central de solucionar el conflicte i arribaria a tots els represaliats” independentistes, no tan sols als presos de l’1-O.

“NO EM VULL AVANÇAR”

Sobre si li agradaria rebre l’indult per millorar la seva situació personal tot i que considera que no és una solució al conflicte, la presidenta legítima de la cambra catalana ha contestat que tan sols es pronunciarà si arriba: “No en vull parlar perquè també afecta molt les nostres famílies (…) Quan arribi em pronunciaré, de moment no ha arribat encara. No em vull avançar”.

Et pot interessar  Llarena rebutja la setena recusació contra ell presentada per Puigdemont

“El ministre de Justícia va dir que abans de final d’any arribaria una proposta de reforma del Codi Penal. Som a mes de maig i no ha arribat res”, ha criticat, de manera que ara com ara ha rebutjat posicionar-se sobre l’indult i altres mesures.

A més, ha responsabilitzat el TS i no el Govern central del retard de l’indult perquè és el tribunal el que s’ha demorat amb l’informe preceptiu que ha de remetre abans que l’executiu de Sánchez dicti la mesura de gràcia, però creu que l’alt tribunal també s’ha guiat per criteris polítics i un exemple d’això és que ha anunciat aquest nou pas de la tramitació un cop s’han fet les eleccions a la Comunitat de Madrid: “És un tema polític”.

Millorar el sistema penitenciari

Forcadell va publicar fa uns mesos el llibre ‘Escrivim el futur amb tinta lila’ (Destino), en el qual relata la seva experiència a la presó i narra les accions que ha dut a terme dins el centre per millorar les condicions de les recluses, i espera que serveixi perquè la societat conegui la situació d’aquestes dones.

A partir de la seva experiència a la presó, la presa política ha apostat perquè el sistema penitenciari sigui més obert, de manera que els interns puguin tenir una feina en la societat durant el dia i passar la nit a la presó, perquè considera que això ajudaria que estiguin “més en contacte amb la societat en la qual s’han de reincorporar”.

Aquesta és una de les propostes que ha traslladat a la consellera de Justícia, Ester Capella, i ha afirmat que la Conselleria també està d’acord amb obrir el sistema penitenciari però que és una “qüestió de pressupost” i espera que la presó de dones que la Generalitat construirà a la Zona Franca de Barcelona per substituir la de Wad-Ras, on es troba actualment Forcadell, s’adapti a aquest model de presó que proposa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut