Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Felipe VI reivindica la seva figura i diu que la monarquia està “unida a la democràcia i la llibertat”

El rei Felipe VI ha reivindicat en motiu del 40è aniversari de la Constitució la monarquia, que ha avisat que està “indissolublement unida a la democràcia i la llibertat”. En […]

Redacció
Redacció 06/12/2018
Felip VI, en una imatge d'arxiu / Casa Reial

El rei Felipe VI ha reivindicat en motiu del 40è aniversari de la Constitució la monarquia, que ha avisat que està “indissolublement unida a la democràcia i la llibertat”. En un discurs al Congreso, el monarca del desastrós discurs del 3-O ha dit que Espanya ha viscut “fets molt greus” en els últims anys però és una “democràcia ferma i plenament consolidada” on el text constitucional “ha prevalgut”. Segons Felipe VI, els valors constitucionals tenen ara “plena vigència”. El monarca també ha afegit que “resoldre les diferències amb diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets, acudir als tribunals per defensar-los i respectar les seves decisions són principis arrelats definitivament en el comportament dels ciutadans”.

En el seu discurs, no ha fet cap referència explícita a la situació de Catalunya, però ha dit que “per descomptat” hi ha “problemes polítics, econòmics i socials molt rellevants” a l’Estat espanyol i ha acabat la intervenció dient “moltes gràcies” en totes les llengues de l’Estat.

En aquest sentit, ha fet una referència genèrica a “equivocacions, errors o insuficiències” però ha defensat la Constitució com el “major èxit polític d’Espanya” i ha dit que cal “reivindicar” els seus valors perquè són “la base del consens polític i social que resol les diferències històriques entre espanyols”.

Felip VI ha dit que la Constitució del 78 va ser la “primera que no divideix els espanyols, sinó que els uneix” i els convoca per un “projecte comú i compartit”. Pel monarca, la Carta Magna és un “mandat permanent de voluntat d’entesa a través de la paraula, la raó i el dret”.

Felip VI ha admès que l’Espanya d’avui “és molt diferent a la del 6 de desembre del 1978” i que hi ha un “deure a pensar en el futur” i una Espanya “moderna i renovada, oberta als canvis” que volen les noves generacions. Amb tot, ha indicat que l’evolució s’ha de fer en base a “l’immens patrimoni de llibertats, drets i benestar” assolit des del 78 i adaptant-se a la “realitat de cada moment” amb “esperit crític però també constructiu”.

Relacionats