Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

ERC i JxCat es mantenen en el ‘no’ a Sánchez i s’emplacen a una reunió la setmana que ve

|

- Publicitat -

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es mantenen en el ‘no’ a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i es tornaran a reunir la setmana que ve per a seguir parlant i per provar de fixar-ne un posicionament comú. Les dues formacions s’han reunit aquest dimecres al Parlament durant més d’una hora i trenta minuts. Segons han explicat fonts republicanes, a la reunió ERC ha traslladat a JxCat la proposta d’impulsar una taula de negociació amb l’Estat “sense condicions” i amb un calendari per dialogar. En sortir de la reunió, la líder de JxCat a Madrid Laura Borràs s’ha mostrat confiada que hi haurà més trobades per tal de fixar el posicionament. “Ha estat la primera reunió de més que en vindran”, ha subratllat. “Hem fet una reunió sobre com treballar per un posicionament”, ha afegit.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha expressat que ERC “parla amb tothom” i que ho seguiran fent. “Estem contents perquè es tracta de parlar i trobar solucions”, ha dit a la premsa.

Publicitat

En aquest primera trobada, per part d’ERC hi ha assistit Vilalta, la número dos dels republicans al Congrés, Carolina Telechea, així com el diputat Josep Maria Jové. Per JxCat, la líder a Madrid Laura Borràs, el president del grup parlamentari Albert Batet i el senador Josep Maria Cleries.

El Govern català avisa que el diàleg amb el Govern ha de “passar per la figura del relator”

Al seu torn, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha reiterat aquest dimecres que l’obertura del diàleg amb el Govern espanyol que exigeixen per avalar la investidura de Pedro Sánchez com a president de l’executiu central “ha de passar per la figura del relator”.

Ho ha dit en roda de premsa després de participar en la cinquena comissió bilateral entre el Govern català i l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que ha compartit amb l’alcaldessa de la localitat, Núria Marín, després de reiterar que el punt de partida per iniciar aquest diàleg ha de ser la declaració de Pedrables del 20 de desembre del 2018.

Calvet, que acudia en substitució de la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, que passa per un procés gripal, ha recordat que aquest és l’últim acord al qual es va arribar quan les dues parts es van asseure per última vegada a la taula de diàleg, tot i que ha subratllat que “han passat moltes coses des de llavors, com la sentència de l’1-O i ha d’aflorar que hi ha presos polítics i exiliats”.

Et pot interessar  Puigdemont obre una pàgina web on demana el suport de la ciutadania a la seva candidatura del 12-M

En aquesta declaració es va acordar incloure la figura d’un relator, la qual cosa va generar una polèmica que va provocar el fracàs d’aquella declaració, i preguntat per si aquesta figura és indispensable per fer contenta la Generalitat, ha respost: “El diàleg i la negociació han de tenir garanties i les garanties en tot moment han de passar per la figura del relator”.

Declaració de la llotja de mar 

Així mateix, s’ha referit a la declaració de la Llotja de Mar signada per tots els partits independentistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears, que defensa el dret a l’autodeterminació d’aquests territoris com “una causa justa”.

Aquella declaració va ser subscrita el 25 d’octubre d’aquest any per ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Demòcrates, la Crida Nacional per la República, EH Bildu, BNG, Esquerra Valenciana, República Valenciana, Més per Mallorca i Més per Menorca, tots menys el PNB que no va participar en la trobada.

Així, per al diàleg amb el PSOE i amb Unides Podem que han signat un preacord d’investidura, el Govern català se circumscriu a la declaració de Pedralbes amb el relator, per la qual ambdues administracions coincidien en l’existència d’un conflicte a Catalunya i es comprometien a solucionar-lo a través del diàleg.

A més de reconèixer que hi havia un conflicte i que la solució passava per la política i es basava en el diàleg i la negociació, se subratllava la necessitat rebre un ampli suport de la societat catalana i que, si calia, “es precisava de l’acompanyament de tercers per facilitar el diàleg”, la qual cosa després es va conèixer com la figura del relator, que l’executiu de Torra insisteix a incloure.

“No pot haver-hi diàleg si no hi ha garanties, si no hi ha un seguiment del que es parla i de la implementació” del que s’acorda, ha insistit el conseller de Territori i Sostenibilitat. Així, la declaració de la Llotja apel·la, segons el conseller, als partits independentistes signataris i a la seva actuació política a les corts, més que al Govern central.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut