Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

ERC admet que ha tingut nous contactes amb el PSOE i insisteix que no bloquejarà la investidura

|

- Publicitat -

El PSOE no necessita a ERC, però els republicans insisteixen en la negociació

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reconegut aquest dijous que la seva formació ha tingut nous contactes amb el PSOE després de la trobada que ell mateix va mantenir amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra, la setmana passada, alhora que ha reiterat que la seva formació no bloquejarà la investidura de Pedro Sánchez, però tampoc no li donarà un “xec en blanc”.

Publicitat

Així ho ha explicat Rufián en declaracions al Congrés, on ha subratllat que és “bo” que el PSOE i ERC parlin i “sa” que se sàpiga. “Les converses continuen dins de la normalitat; que dos portaveus parlin és bo”, ha comentat.

Segons ha explicat, en aquestes converses es parla “sobretot” del “bloqueig o no bloqueig” a la designació de Sánchez. I, en aquest sentit, ha remarcat que la seva intenció no és “bloquejar res” i “equilibrar” aquesta posició amb la de no donar “un xec en blanc” a Sánchez. A més, ha indicat que intentaran coordinar el seu vot per a la investidura amb EH Bildu, en virtut de l’acord de col·laboració que tenen tots dos partits.

Sense línies vermelles 

Per a Rufián, la pregunta ara “no és tant què farà ERC amb el PSOE, sinó que farà el PSOE amb ERC o amb Catalunya”. Ells, per la seva banda, no posaran “línies vermelles”, “condicions” ni “sogues al coll” perquè són “molt negatives”.

“Cal parlar, negociar i dialogar de manera discreta i determinada, sense paranys, i això és el que estem intentant”, ha confessat. Preguntat per si continuen demandant la celebració d’un referèndum, Rufián ha recalcat que el que reclamen és que no els demanin que es neguin a si mateixos.

Et pot interessar  Els comuns afirmen que ERC "no se'n surt amb governar" i que la "solució no passa pel desarrollisme del PSC" el 12-M

Així, ha defensat que el més convenient és “establir punts de diàleg i negociació” perquè “cadascú defensi els seus ideals” i que, a més de contactes bilaterals, se n’estableixin d’altres “multilaterals” seguint l’exemple de les reunions que es van celebrar al Palau de Pedralbes entre els membres del Govern central i català.

Rufián ha admès que a ERC no li ha agradat el que ha passat a l’Ajuntament de Barcelona on Ada Colau ha estat reelegida amb els vots del PSC i part de la plataforma de Manuel Valls, però ha assenyalat que mai no van posar com a condició per negociar que l’alcalde fos Ernest Maragall.

“No ens agrada l’aliança amb el PSC i Valls, però era lògic. Cal abaixar una mica el to, tornar a la taula de diàleg i lligar-nos-hi per negociar”, ha reconegut.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut