Dissabte, 27 de novembre de 2021 - Edició 1220
La República

Els pressupostos arriben a votació sense que el Govern hagi establert un acord en ferm

L’executiu català afrontarà el ple en què es decidirà si els comptes prosperen sense haver escenificat una entesa amb la CUP

Avatar
Agències 22/11/2021
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i el president Aragonès en el ple al Parlament el 29 de juliol de 2021

El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 se sotmet aquest dilluns al debat a la totalitat al ple del Parlament. La sessió debatrà i votarà les esmenes a la totalitat que hi han presentat tots els grups de l’oposició –PSC-Units, Vox, CUP-NCG, En Comú Podem, Cs i PPC– i, per tant, hi ha el perill que s’acabin rebutjant els comptes abans que iniciïn el seu tràmit parlamentari.

El Govern fa setmanes que intenta convèncer la CUP, el seu soci preferent, perquè hi doni suport o almenys retiri l’esmena a la totalitat i permeti tramitar-los, però la reiterada negativa dels anticapitalistes ha empès ERC a obrir negociacions amb els comuns, que fa dies que s’ofereix com a possible solució. Tot i això, encara no hi ha acord.

La CUP ha apostat per mantenir la seva esmena a la totalitat tal com ja va avalar la militància i atorgar-li un valor “triple”: “Al rumb del Govern, a la relació amb l’Estat, a les polítiques socials i sociovergents, i a uns pressupostos continuistes”, va explicar la portaveu dels anticapitalistes al Parlament, Eulàlia Reguant.

Els militants de la CUP van votar en una consulta interna presentar aquest veto als pressupostos però seguir negociant amb l’executiu que presideix Pere Aragonès. No obstant això, les diverses ofertes que ha llançat el Govern als anticapitalistes no els han convençut.

Aquesta situació va precipitar que ERC reunís d’urgència el seu Consell Nacional dissabte a la tarda i acordés explorar la negociació amb els comuns. Aquest diumenge hi ha hagut la primera reunió entre el Govern i els comuns que l’executiu ha qualificat de “productiva” tot i que no n’han sorgit acords. En Comú Podem, però, veu “encallada” la negociació i “dividit” el Govern.

És així perquè a la trobada només hi van assistir càrrecs dels departaments que controla ERC i cap de JxCat, com el d’Economia i Hisenda. El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, va criticar diumenge l’aposta dels republicans i va demanar un “últim esforç” a ERC i la CUP perquè ells, va dir, no participaran en “cap negociació” ni “cap acord” amb els comuns.

“Allò que no vam acordar amb la CUP no ho acordarem amb els comuns”, va resumir. A més, va atribuir el ‘no’ de la CUP a la “sortida no exitosa” del pacte que anticapitalistes i republicans van tancar poc després de les eleccions al Parlament del mes de febrer, abans del pacte d’investidura d’ERC i JxCat.

En Comú Podem reclama un “gir de 180º” als pressupostos, una possibilitat que JxCat rebutja. Sànchez va fer una defensa tancada al projecte del conseller Jaume Giró i va vincular qualsevol canvi als comptes a possibles negociacions d’ERC i comuns per aprovar els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona. Per això, va fer una crida als grups de l’oposició al Parlament perquè retirin les esmenes o bé s’abstinguin per facilitar la tramitació dels comptes, ja que no es tracta de l’aprovació final.

Amb aquest escenari, Aragonès ha convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu per compartir amb JxCat l’estat de les converses amb En Comú Podem per a aquest dilluns al matí, a escasses hores de l’inici del ple al Parlament, que està convocat per a les 14.00 hores. Si no hi ha canvis d’última hora, els pressupostos estan condemnats a caure a la primera votació.