Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els comuns aprovaran els pressupostos però no volen que els gestioni l’actual govern

|

- Publicitat -
La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha exposat aquest divendres a la tarda a l’espai de diàleg amb el Govern, JxCat, ERC i PSC-Units un calendari per obrir una nova etapa a Catalunya que inclou la celebració d’eleccions entre l’abril i el maig. Després de la reunió, que ha durat una hora i quaranta minuts, Albiach ha explicat que el Govern va ser elegit en unes condicions diferents a les actuals i que defensen un avançament electoral perquè la ciutadania pugui elegir quin és l’executiu més adequat per obrir una “nova etapa”. Els comuns també demanen que els pressupostos, que ells mateixos estan negociant amb el Govern, es tramitin abans del març. Finalment, Albiach ha lamentat que encara no hi hagi un pla de treball ni un calendari consensuat per aquest espai de diàleg i que hagi acabat sense cap acord més enllà que el compromís de tornar-se a reunir, sense cap data concreta.
Albiach ha celebrat els “passos” a l’Estat amb la formació d’un govern del PSOE amb Unides Podem, i ha subratllat que, en canvi, a Catalunya hi ha “una fórmula de govern que està absolutament esgotada” i “sense horitzons de futur”, que només “es posen traves per avançar en el diàleg i les solucions”, en referència a la relació entre JxCat i els republicans. Per això ha considerat que és “adequat” que Torra convoqui eleccions per a encetar una nova etapa.

La líder dels comuns a Catalunya ha explicat que han instat a “pactar un calendari electoral” als presents a la taula de diàleg –i ha garantit que també estendrà la proposta a Cs, PP i CUP, que no hi han assistit. Així, argumenten, es podria obrir una nova fase “amb tranquil·litat” i “sense estar sotmesos al calendari judicial”.

Et pot interessar  VIDEO | Octuvre denuncia la "batalla ideològica" que té lloc als museus catalans: "Ens hi juguem el futur de la nació catalana"

Albiach ha dit que en la trobada Torra els ha traslladat que en la reunió independentista de dimecres van consensuar que la proposta que durien a la reunió bilateral entre governs seria l’autodeterminació i l’amnistia. Els comuns coincideixen amb la voluntat de celebrar un referèndum i amb la llibertat dels presos, però creuen que cal començar per altres elements perquè “el referèndum no arribarà ara mateix”.

Publicitat

Per això, la proposta dels comuns inclou la necessitat d’aconseguir la llibertat dels presos independentistes –aposten per una reforma del delicte de sedició en el Codi Penal amb efectes retroactius- i també el blindatge i reforç de l’autogovern de Catalunya. Reclamen blindar les competències pròpies, el model d’escola catalana i la immersió lingüística; el compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut i la revisió del sistema de finançament per a Catalunya “i la resta de comunitats infrafinançades”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut