Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El TC tomba la petició de Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull d’aixecar-los la suspensió com a diputats

També inadmet per "prematur" el recurs de Puigdemont, Ponsatí i Puig contra la interlocutòria de processament del Suprem

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional ha rebutjat la petició d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull que demanaven al tribunal que els aixequés la suspensió temporal imposada pel Tribunal Suprem i que els impedeix ser diputats. Per tant, els magistrats –per unanimitat- confirmen la decisió del Suprem que al juliol els apartava de les seves funcions. Les dues interlocutòries només desestimen la petició i no entren a valorar el fons del recurs, una tasca que faran posteriorment en sentència. “Accedir a la suspensió sol·licitada equivaldria a anticipar una eventual decisió estimant el recurs d’empara i suposaria no aplicar temporalment una norma de rang legal”, argumenten els magistrats.

Els recurrents consideraven que la decisió del TS d’apartar-los del seu càrrec públic un cop processats per rebel·lió i amb presó provisional decretada “vulnerava drets fonamentals”. Entre ells, els d’un jutge ordinari predeterminat per la llei o el d’un jutge imparcial, com el d’una tutela judicial efectiva o el dret a un procés amb totes les garanties, el dret a la llibertat ideològica o a exercir càrrec públic, entre d’altres.

Publicitat

En aquest cas, els seus lletrats també havien invocat la sentència del cas Demirtas, on el Tribunal d’Estrasburg ha condemnat Turquia per mantenir en presó preventiva un líder opositor kurd. Els magistrats no entren a valorar aquest cas i consideren que el pronunciament “excedeix manifestament l’objecte propi d’un incident de suspensió”. I afegeix que l’assumpte s’haurà d’analitzar més tard en sentència.

Per això, evita pronunciar-se també sobre si –en aplicació d’aquest cas de Turquia- hauria de decretar la llibertat provisional de tots ells. Recorda que el procés penal està en curs i que qualsevol “situació sobrevinguda” que afecti la presó provisional s’ha de posar en coneixement del Tribunal Suprem, que és el tribunal que enjudicia els fets. El TC considera, doncs, que si es pronunciés ara s’estaria “posant” en una decisió que no li és competència seva en aquest moment processal.

El TC inadmet per “prematur” el recurs de Puigdemont, Ponsatí i Puig contra la interlocutòria de processament del Suprem

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

El ple del Tribunal Constitucional ha inadmès per “prematur” el recurs que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig van interposar contra la interlocutòria de processament que el Tribunal Suprem va acordar el 21 de març del 2018 per delictes de rebel·lió, desobediència i malversació. Els magistrats han aprovat per unanimitat una resolució redactada per Cándido Conde-Pumpido que assegura que les queixes dels exmembres del Govern que es troben a l’estranger són “prematures” perquè “no han esgotat la via judicial prèvia”.

Puigdemont, Ponsatí i Puig van denunciar la vulneració dels seus drets fonamentals, la manca de tutela judicial efectiva i el dret a un jutge imparcial i a un procés amb totes les garanties (articles 21.1 i 2 de la Constitució), així com el dret a la legalitat de les infraccions i sancions (article 25).

En concret, demanaven al TC que revoqués la interlocutòria del 23 de març del 2018 que els processava per rebel·lió i malversació de fons públics i que s’anuléssin totes les actuacions contra ells perquè no havien pogut exercir el dret a la defensa, ja que no s’havien pogut personar a la causa del procés perquè el tribunal els considera fugits.

Però els magistrats asseguren que el recurs es va presentar quan encara no havia finalitzat el procés judicial on denunciaven que s’han vulnerat els seus drets, i per tant no pertoca ara resoldre’l. També rebutgen les denuncies de manca d’imparcialitat del jutge instructor i per la suposada vulneració del dret a un jutge ordinari, perquè el recurs es va presentar quan encara podien plantejar davant el Suprem una declinatòria de jurisdicció.

A més, els magistrats també rebutgen la demanda dels exmembres del Govern sobre la vulneració del dret a la tutel·la judicial efectiva perquè entenen que en aquest temps “han pogut presentar” davant el Suprem “les al·legacions que han considerat oportunes”. En definitiva, segons els magistrats “tan en la conclusió de la fase d’instrucció com en la fase intermitja a l’enjudiciament és possible obtenir remei processal davant els tribunals ordinaris”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut