El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) José María Fernández Seijo, han donat aquest dijous per superades les tensions viscudes amb la Generalitat durant el ‘procés’. En un acte amb els nous jutges que comencen a treballar a Catalunya, tots dos han assegurat que les relacions han millorat amb els últims dos executius i que el poder judicial pot comptar amb la col·laboració de la Generalitat per fer funcionar l’administració.
Després que els 48 nous jutges juressin el càrrec aquest dimecres, el Departament de Justícia ha organitzat un acte de benvinguda per explicar-los el funcionament de l’administració de justícia a Catalunya, competències i estructura del departament, les competències en presons i justícia juvenil i la nova llei d’eficiència judicial.
En el seu breu discurs, Barrientos ha remarcat la complexitat de l’administració de justícia i tots els operadors i institucions que en formen part. Tot i això, ha dit que en els “últims anys” actuen de forma coordinada, cosa que “no sempre ha estat així”. Així, ha remarcat “l’entesa òptima amb els últims departaments de justícia”.
Per la seva banda, Fernández Seijo també ha agraït al departament “el tarannà” i el fet que l’anterior consellera de Justícia, Gemma Ubasart, “iniciés unes relacions menys tenses amb el poder judicial”. “És molt positiu”, ha remarcat.
El vocal del CGPJ també ha remarcat la bona formació de la judicatura espanyola, ara que està en debat una possible modificació de les vies d’accés i formació dels nous jutges. Igualment, ha destacat als nous jutges, molts vinguts d’altres punts d’Espanya, la importància d’entendre i integrar-se en la societat catalana per poder impartir millor justícia.
En el seu discurs de benvinguda, el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha ofert als nous jutges els recursos del departament perquè puguin garantir als ciutadans el dret d’utilitzar el català en la justícia. Així, els ha remarcat que l’ús del català a la justícia “no és un caprici, sinó un dret dels ciutadans” emparat per la llei. Per això els ha demanat “sensibilitat” i “esforç”.
Espadaler també ha tornat a reclamar més places judicials per a Catalunya, que ha xifrat en 50 per arribar a la mitjana espanyola i en 100 per cobrir tota la càrrega de feina que hi ha.
La directora de l’Escola Judicial, Clara Carulla, ha insistit als nous jutges la importància del dret civil propi i de la llengua catalana per exercir a Catalunya.