El Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), format per vuit professionals que faran recomanacions per a la transformació dels serveis socials, s’ha reunit aquest dimecres per primer cop, sota l’encàrrec del departament de Drets Socials i Inclusió de plantejar recomanacions i mesures per a la “necessària revisió profunda” del sistema, segons ha indicat la consellera, Mònica Martínez Bravo. La presidenta del CETIS, l’exregidora de l’Ajuntament de Barcelona Rosa Alarcón, ha indicat que treballaran amb “ambició i pragmatisme” i que es plantejaran mesures que es poden aplicar immediatament, però també d’altres que seran més a llarg termini.
El CETIS està format per vuit professionals que faran recomanacions per a la transformació dels serveis socials. Està estructurat en set grups de treball, cadascun d’ells amb una vocalia, i té encomanada la tasca d’elaborar un informe en els pròxims 10 mesos amb recomanacions sobre reformes i mesures concretes del sistema de serveis socials.
Després de la primera reunió del CETIS, Martínez Bravo ha defensat que el sistema de serveis socials “necessita una revisió profunda” i ha apuntat a la fragmentació en les prestacions i la manca de coordinació entre departaments i administracions com algunes de les qüestions a les quals cal donar una “resposta efectiva i planificada”. “És el moment de posar llums llargs i assumir el lideratge en la transformació per tenir un sistema cohesionat i accessible a tota la ciutadania”, ha remarcat la consellera.
El comitè vol ser, ha dit, un “espai de reflexió” multidisciplinar perquè el sistema de serveis socials català estigui “a l’avantguarda europea”. Segons ha explicat la consellera, la idea és que ara el CETIS fixi un calendari i els temes prioritaris perquè les “reflexions i mesures arribin els pròxims mesos”.
La presidenta del CETIS ha subratllat que una de les qüestions que s’ha posat sobre la taula durant la reunió és la d’agilitzar tràmits, així com abordar els expedients de forma personal. En el marc del comitè, ha afirmat, es plantejaran “petits canvis” que poden suposar una “revolució” del sistema. Hi haurà mesures que es podran aplicar de manera immediata i d’altres que seran més a llarg termini. En tot cas, Alarcón ha indicat que la idea és “tenir un informe que no es quedi en un calaix”, sinó que es pugui aplicar.
A banda d’Alarcón com a presidenta, el comitè també està format per Elena Costas Pérez com a vocal del grup de treball garantia d’ingressos i transformació digital del sistema de protecció social; Sonia Fuertes Ledesma del grup de treball de serveis socials i itineraris d’inclusió; Pau Marí-Klose del grup de treball d’infància i joventut; Sergi Jiménez-Martín del grup de treball d’envelliment i cures; Libertad González Luna del grup de treball de pobresa i sensellarisme; Jordi Tudela Fernández del grup de treball de discapacitat i salut mental; i Gemma Pinyol-Jiménez del grup de treball de migració i cohesió social.