Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

El Gobierno es renta les mans sobre un hipotètic retorn de Puigdemont: “És una qüestió judicial”

L’executiu espanyol ha tancat de nou la porta a la possibilitat d’un acord sobre l’amnistia i el referèndum

Avatar
Agències 14/10/2021
La portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l'11 d'octubre de 2021

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha afirmat aquest dijous al programa El Café d’Idees de Ràdio 4 i TVE que el Gobierno no està fent “cap” gestió per fer possible un retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. Malgrat les manifestacions de l’expresident Zapatero, que va apuntar a la necessitat de trobar una solució per fer possible el retorn, Rodríguez ha afirmat que la seva relació és exclusivament amb el govern de la Generalitat. “Aquest senyor està fora del país, no representa cap institució, i l’únic que volem és que la Justícia actuï en els termes que consideri necessaris”, ha sentenciat abans de destacar que l’executiu espanyol té “una molt bona relació amb l’actual president de la Generalitat”, Pere Aragonès.

Segons Rodríguez “no correspon al Gobierno” espanyol decidir sobre el retorn de Puigdemont. “Aquesta és una qüestió judicial, i tant de bo s’aclareixin tot els termes en tots els àmbits, tant a la justícia espanyola com a l’àmbit de la justícia europea, per donar una solució al problema en termes purament judicials i jurídics, i per tant el Gobierno no té res a afegir ni a dir”. Respecte als recursos que s’han presentat en contra dels indults, Rodríguez ha afirmat que el seu executiu va actuar dins de les seves competències i està perfectament “tranquil” sobre el fet que els tribunals li donaran la raó.

Preguntada per la taula de diàleg, Rodríguez ha recordat que els equips tècnics de les comissions bilaterals estan treballant en qüestions com Rodalies, però ha tancat de nou la porta a la possibilitat d’un acord sobre amnistia i referèndum. “El nostre marc és la Constitució i l’Estatut i creiem que Catalunya necessita l’atenció del Gobierno d’Espanya en qüestions molt importants pels catalans com els pressupostos de la recuperació”. “Estic segura que en aquest escenari de recuperació econòmica aquesta ha de ser la prioritat de tots els governs”, ha dit.