El Cercle d’Economia rebutja l’opa del BBVA al Banc Sabadell perquè “accentua el desequilibri territorial” a favor de Madrid. Aquest és un dels motius que ha exposat l’entitat empresarial aquest dimarts, que ha avisat dels efectes que provocarà l’operació sobre el sistema bancari de l’Estat. “No és en contra del BBVA, sinó que és una nota a favor de l’interès general i la competència”, ha dit el president del Cercle, Jaume Guardiola. La institució també ha carregat contra el dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i ha defensat que hauria d’haver exigit “desinversions” al banc basc. En cas que això s’hagués considerat “operativament inviable”, directament el regulador hauria d’haver “no autoritzat” l’operació.
El Cercle d’Economia ha traslladat tots els seus arguments a la consulta pública que va posar en marxa el Ministeri d’Economia, tancada des del divendres passat. Durant aquesta setmana el govern espanyol ha de decidir si eleva l’operació al Consell de Ministres.
La institució que presideix Guardiola, que va ser conseller delegat del Sabadell entre el 2007 i el 2020, conclou que el banc d’origen vallesà s’hauria de mantenir com a “entitat independent”, amb una “efectiva seu de direcció a Catalunya, una estratègia pròpia aprovada i desenvolupada pel consell d’administració, i una estructura organitzativa autònoma”.
Les observacions que el Cercle d’Economia ha presentat en una roda de premsa aborden criteris d’interès general, d’una banda; i de l’altra també el dictamen que va publicar Competència el passat 30 d’abril.
Focus en l’equilibri territorial
El document qüestiona que, en cas que l’operació acabi prosperant, el BBVA mantingui els seus centres directius a Catalunya. Tot i que el banc basc s’hi ha compromès, el Cercle recorda que no és una condició imposada per la CNMC i per aquest motiu apunta que “no hi haurà control sobre la seva efectiva realització”. “No dubtem de la bona voluntat de l’entitat oferent, però l’experiència demostra que les dinàmiques empresarials porten a la centralització”, afirma. “El mateix BBVA va integrar Banca Catalana primer i Catalunya Caixa després centralitzant la direcció en la seu operativa a Madrid”, recorda.
El director general del Cercle, Miquel Nadal, ha remarcat que aquests processos de centralització, en el cas del sector financer, també “arrosseguen” el trasllat d’altres serveis, com l’auditoria o assessorament legal. “Té un efecte multiplicador molt important”, ha avisat. Així mateix, ha posat èmfasi en el “perfil molt singular” del Sabadell i ha avisat que en cas d’una integració amb el BBVA aquests “trets diferencials es perdrien”.
Les condicions de la CNMC són “insuficients”
En relació amb el dictamen de Competència, el Cercle considera que les condicions imposades són “insuficients”. Segons l’ens, la seva anàlisi de l’operació és “especialment preocupant” en relació amb el mercat de crèdit a les empreses i afecta “al conjunt del sistema”, no només als actuals clients del BBVA o el Sabadell. Tot plegat, asseguren que tindria “efectes lesius per a l’economia catalana i per a l’espanyola en el seu conjunt”.
Sobre les desinversions, el Cercle no ha estudiat quines en concret s’haurien de fer, però ha defensat que s’hauria d’haver “obligat” al BBVA a desfer-se d’una part de la seva cartera de crèdit per mantenir la competència.
A més, avisa que si l’operació prospera “podria minvar la capacitat d’innovació del sistema bancari espanyol”, tant pel que fa a processos com a productes. Després de tot, l’entitat reclama al regulador que publiqui “amb la major brevetat possible” el seu informe complet sobre l’operació, ja que per ara tan sols hi ha disponible la nota de premsa. “És un element d’informació fonamental”, ha dit Nadal.
Arguments a escala europea
La nota del Cercle d’Economia també menciona arguments a escala europea. En aquest sentit, indica que una “excessiva” concentració bancària en els mercats nacionals “podria dificultar” els processos de consolidació bancària d’àmbit transnacional que vol la UE. Per això, considera “aconsellable” mantenir el BBVA i el Sabadell “com a entitats independents”, que en el seu cas puguin teixir “estratègies” amb altres bancs d’Europa, i recorda que el banc que presideix Josep Oliu ja en té algunes, que es “destruirien” si es materialitza la fusió amb el BBVA.
En la roda de premsa, Guardiola també ha justificat que el Cercle no es va adherir a la carta que van enviar les principals entitats empresarials catalanes al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè van considerar que participar de la consulta pública era “la solució més adequada”, atès que el procediment també apel·lava a l’interès general, que és el que la institució vol defensar.