Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

Cultura revela la preocupant diferència entre el nombre de llibres en castellà i català de les biblioteques

Els llibres en llengua catalana de les biblioteques públiques del país tan sols representen un 24,8% del total

Redacció
Redacció 27/10/2021

Les biblioteques públiques de Catalunya tenen molts més llibres en castellà que en llengua catalana. Així es desprèn de la resposta parlamentària de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, compartida pel diari Nació Digital. A partir de la informació facilitada pel catàleg de biblioteques públiques Atena, la qual registra més d’un milió de llibres, la conclusió és que gairebé 650.000 són en castellà, 250.000 en català, i la resta en altres idiomes com l’anglès, el francès o l’alemany.

Per tant, només un de cada quatre llibres de les biblioteques públiques es pot trobar en català, representant el 24,8% del total.

Malgrat tot, des del Departament de Cultura matisen que les xifres esdevenen a partir de la necessitat dels usuaris de les biblioteques i de la disponibilitat de títols al mercat, fent que el 2020 la producció catalana o occitana arribés al 13,5%.

També remarquen que el nombre total de llibres en català es veu molt reduit, ja que “el 98’7 % del que s’edita en català és novel·la (ficció), i això vol dir que la resta de disciplines (no ficció) només queda coberta pel castellà”.

Finalment, Cultura també va publicar la partida pressupostària destinada a “l’adquisició de novetats editorials en català o en occità destinades a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya per a l’any 2021”, arribant a un total de 3,4 milions d’euros.