Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Cs no descarta acords amb Vox i fa el ridícul justificant-se: “El cordó sanitari és una pràctica antidemocràtica”

Martín Blanco avisa que no tindran “especial recança” a l’hora de negociar amb l’extrema dreta

Redacció 15/08/2022
El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco Data de publicació: dimecres 10 d’agost del 2022, 06:00 Localització: Barcelona Autor: Gerard Artigas

El portaveu de Ciudadanos al Parlament, Nacho Martín Blanco, no tanca la porta a arribar a acords amb el feixisme de Vox. “Sempre que acceptin el marc de la democràcia liberal i respectin la Constitució –també el principi d’autonomia-, nosaltres no tindrem una especial recança per poder arribar a acords amb qualsevol força política”, ha justificat en una entrevista a l’ACN.

Martín Blanco ha considerat que hi ha “molts aspectes” on estan “molt allunyats” de Vox, però ha remarcat que no rebutgen d’entrada poder-hi fer acords si ells respecten el marc de la democràcia i la Constitució. En aquesta línia, ha denunciat que tots els grups del Parlament excepte Cs i PPC s’hagin sumat al cordó sanitari a Vox per tal d’aïllar l’extrema dreta. “Per a mi és una pràctica absolutament antidemocràtica, crec que no hauríem de sotmetre d’entrada cap partit als cordons”, ha valorat. De totes maneres, després ha remarcat que en el panorama polític actual sí que s’hauria d’aïllar un partit, EH Bildu, a qui ha acusat de tenir vincles amb ETA.

Cs descarta pactes preelectorals amb Vox i PPC

Les eleccions municipals seran un moment clau per a Cs, que ha vist com en les últimes conteses electorals la seva representació institucional ha baixat en picat. El portaveu parlamentari, però, es mostra confiat de cara als comicis i espera que puguin tenir un resultat “prou bo” com per “mantenir” la representació que van obtenir el 2019. En aquell moment Cs va aconseguir 239 regidors: 160 a la província de Barcelona, 47 a Tarragona, 26 a Girona i 6 a Lleida. En total, els vots a Ciudadanos van representar un 5,51% del total de vots vàlids.

Ara aspira a mantenir aquests resultats i asseguren que són “relativament optimistes” i no contemplen “cap altre escenari”. Martín Blanco considera que el partit és “necessari per a Catalunya i per a Espanya” i subratlla que la ciutadania valora “molt positivament” l’acció als ajuntaments.

En qualsevol cas, Martín Blanco ha garantit que la formació concorrerà a les eleccions en solitari, i que no formaran coalicions prèvies als comicis amb PPC i Vox. De fet, assegura que no han rebut cap proposta en aquesta línia. El portaveu del partit liberal ha recordat que justament en les últimes eleccions catalanes, el 2021, van insistir molt a fer una plataforma amb tots els partits constitucionalistes, que va ser descartada tant pels populars com per Vox.

Segons argumenta, en aquell moment era “una situació greu i important” i calia “anar plegats”. Ara, però, assegura que el context fa destacable que “cadascú tingui la seva especificitat”, i si cal ja s’arribarà a acords després de les eleccions. “Diluir-nos en una plataforma amb altres constitucionalistes de cara a les municipals seria un error”, conclou.

Valents “no preocupa” a Cs

Martín Blanco també s’ha referit a l’existència de Valents, que en els darrers mesos ha intentat captar membres de Cs i del PPC per enfortir la presència del partit al territori. “No ens preocupa. […] Ningú amb una certa rellevància o importància a Cs ha marxat a cap altre partit, tampoc a Valents; la nostra preocupació no és precisament Valents”, subratlla el portaveu dels taronges, que insisteix que tenen “claríssim” que la formació liderada per Eva Parera té una capacitat “molt minsa” per competir amb Ciudadanos.