Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Comencen a arribar centenars de catalans davant l’Eurocambra a Estrasburg

|

- Publicitat -

Centenars de catalans han començat a arribar davant el Parlament Europeu, a Estrasburg (França), a partir de les 8:30 d’aquest dimarts al matí. Convocats pel Consell per la República, s’espera que més de 6.000 persones es concentrin a les portes de l’Eurocambra per reivindicar els escons dels eurodiputats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. Des de les 7:50 ja s’escolten crits de “llibertat presos polítics” dels concentrats, coincidint amb l’entrada a l’edifici dels primers eurodiputats. Els manifestants s’hi han desplaçat després de viatjar amb 80 busos i 3 vols charter. D’altres ho han fet amb vehicles particulars. De moment, des de Waterloo mantenen la previsió que Puigdemont i Comín es desplacin fins a Estrasburg, acompanyats dels exconsellers “a l’exili” Clara Ponsatí i Lluís Puig.

L’entorn de Puigdemont no confirma a hores d’ara si els dos eurodiputats electes de Lliures per Europa participaran en els parlaments de la convocatòria. Per altra banda, l’organització també preveu reproduir un vídeo de Junqueras, president d’ERC empresonat a Lledoners, a través d’un missatge de vídeo, i que parli, entre altres, l’eurodiputat Ivo Vajgl, portaveu de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya.

Publicitat

A més, s’espera que també hi participi el president de la Generalitat, Quim Torra, a través d’un vídeo, després que aquest dilluns al matí decidís quedar-se a Catalunya per la situació de risc d’incendis. El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, encapçala la representació de l’executiu. A la mobilització també hi haurà la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i la vicepresidenta d’Òmnium Marina Llansansa, a més d’altres representants de les entitats sobiranistes. La concentració comença a les 9:00 i l’acte central tindrà lloc a partir de les 12:00 del migdia, i comptarà amb diversos parlaments.

Et pot interessar  Puigdemont retreu a Aragonès que "ha malbaratat la majoria independentista"

Ampli dispositiu policial a les portes de l’Eurocambra 

A les portes de l’Eurocambra, hi ha un fort desplegament policial.  Ja des de primera hora, cap als volts de les 7:00, una quinzena de furgonetes de la policia francesa estan aparcades en fila a la zona de concentració, ja que s’espera que més de 6.000 persones es concentrin als voltants del Parlament Europeu. Ja s’han viscut alguns moments de tensió, com ha avançat Catalunya Ràdio.

Rebuig de les cautelars

Pel que fa a l’esfera judicial, el Tribunal General de la Unió Europa va rebutjar ahir a la tarda les mesures cautelars que van demanar Puigdemont i Comín, divendres passat, per ocupar l’escó d’eurodiputats a la sessió de constitució de l’Eurocambra d’avui. Amb aquesta decisió el president d’aquesta instància judicial europea s’ha negat a permetre de forma “provisional” que tots dos puguin assistir a la inauguració de la legislatura com a eurodiputats.

En concret, el tribunal argumenta que Puigdemont i Comín ja han interposat un recurs davant els tribunals espanyols per l’exigència de jurar la Constitució per esdevenir eurodiputats i que el cas “està pendent”. Per tant, afirma que aquesta qüestió ha de ser resolta “per les autoritats nacionals”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut