Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

Ciudadanos continua amb la guerra contra els indults als independentistes i demana al Supremo “inconstitucionalitat sobrevinguda”

Sembla que la cantarella de Ciudadanos de “respectar les decisions judicials” no aplica quan va a la contra dels interessos del partit taronja

Avatar
Agències 27/10/2021

Cs ha demanat al Tribunal Supremo que declari parcialment inconstitucional la llei d’indults per tombar els que va concedir el Gobierno als líders independentistes. En el recurs presentat davant l’alt tribunal, el partit liberal planteja que s’elimini de la norma la possibilitat de concedir-los per raons d’utilitat pública i només es puguin donar d’acord amb els criteris de justícia i equitat.

La llei de 1870 que els regula contempla aquestes tres raons, però Cs considera que indultar argumentant la utilitat pública obre la porta a què es concedeixi la mesura de gràcia per “causes polítiques”.

El portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, ha opinat aquest dimecres en roda de premsa que és el cas dels indults als líders independentistes i ha afirmat que és el primer cop en la història de la democràcia que es fa servir la utilitat pública com a motiu.

Segons Bal, s’invoca aquesta utilitat quan en realitat es van concedir per “interès particular” del president espanyol, Pedro Sánchez, amb l’objectiu de “mantenir-se en el poder”. El diputat critica que “no hi ha expedient individualitzat” ni “penediment”.

Cs reclama al Supremo que utilitzi per primer cop la potestat de declarar inconstitucionalitat sobrevinguda d’una norma, que es pot fer quan es tracta d’una llei prèvia a la Constitució, com és el cas de la dels indults. En aquest cas, no caldria que intervingui el Tribunal Constitucional.