Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Castanyot del TJUE a Espanya pel període per determinar els acomiadaments col·lectius

|

- Publicitat -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha exigit a Espanya interpretar amb flexibilitat el període de referència per determinar si existeix un acomiadament col·lectiu. A Espanya computen exclusivament els 90 dies anteriors a l’acomiadament impugnat i només els 90 dies posteriors en cas de frau per establir si existeix un acomiadament col·lectiu. Davant d’una pregunta prejudicial plantejada per un jutjat de Barcelona sobre com s’ha de comptar aquest termini, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha assegurat que el mètode actual a l’Estat és incompatible amb la legislació europea i que ha de computar tot el període on hi hagi el nombre més gran d’acomiadaments, sigui abans o després del cas particular.

El TJUE considera que si no s’aplica aquesta flexibilitat, es perd la utilitat de la directiva que pretén reforçar la protecció dels treballadors en cas d’acomiadament col·lectiu.

Publicitat

Els dubtes d’un jutjat de Barcelona

Fins ara el Tribunal Suprem defensava que per comprovar si existeix un acomiadament col·lectiu només computen les extincions de contracte produïdes en els 90 dies anteriors a la data de l’acomiadament del treballador que ha presentat la demanda judicial en qüestió. Només en cas d’actuació fraudulenta de l’empresari es pot tenir en compte el període posterior.

Tot i això, un jutjat de Barcelona es preguntava si aquesta interpretació pot implicar la pèrdua dels drets que concedeix la directiva europea sobre acomiadaments col·lectius perquè només es calcula el període de referència “cap enrere i no cap endavant”.

De fet, el jutge de Barcelona considera que no hi ha motius per impedir que es tingui en compte el període de referència “en tota la seva extensió”. És a dir, per exemple que es puguin computar els acomiadaments dels 60 dies anteriors a l’acomiadament del treballador afectat i també els que es van produir 30 dies després.

Arguments del TJUE

El TJUE ha donat ara la raó al jutge de Barcelona perquè la directiva en qüestió no menciona en cap moment que s’hagi d’aplicar un límit temporal exclusivament anterior o posterior a l’acomiadament impugnat per determinar si existeix un acomiadament col·lectiu.

Per això, els magistrats europeus demanen a Espanya que canviï el mètode de càlcul actual i que examini el període durant el qual s’hagi produït un major nombre d’acomiadaments, sigui abans o després.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut