Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Budó espera que el Gobierno manifesti si torna la taula de diàleg la setmana que ve

La portaveu del Govern reclama a Sánchez que digui si vol “una reunió efectiva per a la resolució el conflicte”

Avatar
Agències 07/07/2020
La delegació catalana de la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya, a l'esquerra, davant la delegació del govern espanyol, en una sala de la Moncloa durant la primera reunió de la taula el 26 de febrer del 2020. Primer pla. (Horitzontal)

La portaveu del Govern i consellera de la presidència, Meritxell Budó, ha deixat en mans de l’executiu espanyol que es convoqui de nou la taula de diàleg entre els dos governs. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Budó ha assegurat que ara mateix “és al Gobierno a qui pertoca decidir si vol o no reprendre la taula de diàleg”. “Van dir que mentre hi haguessin les eleccions basques i gallegues no volien, i fins i tot van plantejar que era millor no reprendre-la fins que hi hagués un nou Govern”, ha comentat, tot afegint que “són ells els que han de decidir si volen tornar a reunir la taula de diàleg”.

Així, Budó ha admès que “no hi ha hagut contactes” ni entre els equips dels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, ni entre els dos executius per concretar una possible nova data de reunió de l’espai negociador. Però la consellera espera que això canviï en breu. “Com que aquesta cap de setmana s’acaben les eleccions a Galícia i el País Basc, que el govern espanyol ens digui la setmana vinent si vol reunir la taula de diàleg, si serà una reunió efectiva de treball per la resolució del conflicte polític i si hi ha voluntat real d’avançar en el diàleg”, ha explicat Budó.

La portaveu, a més, ha volgut deixar clar que des del Govern català “no hi ha cap dubte que la resolució del conflicte passa per una mesa de negociació, i que s’ha d’anar a negociar parlant d’autodeterminació i amnistia”. “Catalunya sempre ha demanat aquest diàleg”, ha sentenciat, deixant així la pilota d ela nova reunió al sostre del govern espanyol. El que sembla que no està clar encara és si a la nova trobada, sigui quan sigui, hi assistiran Torra i Sánchez. Segons Budó, “en principi no està prevista la seva presència”, però la portaveu ha deixat la porta oberta afirmant que “s’ha d’acabar de parlar”.

La cimera independentista, també sense data

L’altra reunió que també està sense data fixada és la cimera que ha de reunir de nou els partits independentistes amb el Govern. Torra va anunciar que, tal i com va passar abans de la primera taula de diàleg amb l’Estat, tornaria a reunir els partits i entitats independentistes per intentar consensuar una posició comuna de cara a la negociació amb el govern espanyol. Però els dies han anat passant i encara no hi ha res concretat. “S’està mirant de trobar la data, que a tothom li vagi bé. Esperem poder celebrar la reunió en els propers dies”, s’ha limitat a dir Budó, que ja va fer una afirmació semblant la setmana passada.

Relacionats