Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Borràs recorda que Torra és qui pot convocar eleccions i que no les ha de consensuar amb ERC

|

- Publicitat -
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha defensat que la decisió de convocar eleccions recau únicament en el president del Govern, Quim Torra, i per això no té perquè consensuar-la amb els socis d’ERC. En una entrevista a ‘Ràdio 4’, Borràs, que ha advertit que fins i tot aquesta potestat li podria ser “sostreta”, ha retret als republicans que volien “estabilitat” a Madrid i “semblava que potser no la volien tant al Govern”. En canvi, ha destacat la “lleialtat” de JxCat cap a ERC mentre aquests han negociat la investidura de Sánchez en no haver fet declaracions que haurien pogut “dinamitar” o “haver pujat el preu de la negociació”. Borràs ha dit que l’acord per una reunió bilateral entre governs “pretén normalitzar allò que hauria de ser normal” i s’ha mostrat escèptica per veure “de què es pot parlar”. Borràs, que no ha volgut anticipar escenaris, ha admès que si el Tribunal Suprem acaba inhabilitant a Torra “hi haurà algú que agafarà el relleu” després de “l’atropellament”.
Borràs ha exposat que el que es pot consensuar amb ERC no és la convocatòria d’eleccions –decisió del president del Govern-, sinó de quina manera s’han de tirar endavant les polítiques, els pressupostos o com millorar la vida de la ciutadania, i que tot això s’ha de fer amb “estabilitat” a Catalunya.

La portaveu de JxCat ha defensat que Torra no ha necessitat que ningú “negociï” per ell i que sempre ha tingut voluntat de dialogar amb l’Estat espanyol. Borràs, que ha dit que no neguen cap “mèrit” a ERC, ha explicat que l’acord entre republicans i socialistes hauria estat “molt més difícil” si ella hagués fet declaracions a la sortida de les seves reunions amb el PSOE.

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

Borràs també ha qüestionat si es compliran els terminis en la mesa de diàleg, si s’acaba celebrant i “si diuen que d’això no es pot parlar”, en referència a l’exercici de l’autodeterminació, la fi de la “repressió” i l’amnistia. Així, ha reclamat que aquest espai no serveixi ni per a “cronificar” el conflicte ni per a “escenificar solucions que no ho hagin de ser”.

Publicitat

A portes de la trobada entre Torra i Pedro Sánchez, Borràs ha reconegut que hi ha “poc marge per l’esperança” amb el PSOE. De fet, Borràs creu que els eurodiputats del PSOE acabaran votant a favor del suplicatori contra Carles Puigdemont i Toni Comín.

Sobre els comuns a la taula preparatòria de la bilateral: “No es pot ser a missa i repicant”

L’endemà de la trobada entre Govern, partits independentistes i entitats en què van consensuar dur l’autodeterminació a la bilateral, Borràs ha defensat l’absència dels comuns, i ha recordat que sí que han estat convocats a la taula de partits prevista per divendres a la tarda.

“Que cadascú sigui el que vol ser, però no es pot ser a missa i repicant”, ha reblat Borràs, davant les crítiques de Catalunya en Comú. “Els comuns estan a l’altra banda –de la taula- i cadascú sap el paper que li toca fer”, ha insistit. També ha defensat la diferència de posicionament respecte ERC, que sí que defensa que hi haurien de ser: “No veiem igual el món”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut