Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

ÀUDIO | Agents del Departament de Seguretat Nacional espanyol intenten captar un jove independentista perquè s’infiltri a les joventuts d’ERC i al col·lectiu Batec

Més espionatge a l’independentisme: Es retrata el procés de captació d’un jove independentista de 24 anys per part del cos de seguretat de l’estat

Redacció 27/06/2022
La portaveu nacional de Jovent Republicà, Kènia Domènech, durant la seva intervenció a l'acte de celebració de 90 anys de les joventuts d'ERC.

De nou, més espionatge a l’independentista per part d’agents del Departament de Seguretat Nacional espanyol. Aquest cas, el protagonista és el jove independentista de 24 anys, Enric Pérez, qui dos agents del DSN van intentar capturar perquè s’infiltrés a les joventuts d’ERC i al col·lectiu Batec perquè així en poguessin extreure informació. El jove, sense èxit, es va presentar un parell de vegades a les oposicions de Mossos d’Esquadra i des del cos de seguretat de l’Estat, manifesten que el tenien a la seva base de dades i els hi interessava el seu perfil.

El passat 28 de març va rebre una trucada que seria l’inici del seu intent de captació. Dos homes que afirmen ser membres del principal òrgan de la seguretat de l’estat, controlat pel ministeri de la Presidència del Govern espanyol. Li van requerir que recuperés la seva militància a Jovent Republicà per investigar l’activitat del moviment juvenil Batec.

Es van dur a terme dues reunions presencials, amb els dos agents que es feien conèixer com Alfredo i Juan, trucades (que el jove va gravar i ho va facilitar al diari Ara i a la revista La Directa), així com diferents missatges per a Telegram. “De cara al pròxim cafè, qualsevol informació que puguis recopilar sobre el col·lectiu que hem parlat [BATEC] i la seva relació amb Jovent Republicà i altres col·lectius ens pot interessar”, li deia Alfredo en un missatge de Telegram el passat 10 de maig.

Tot havia començat amb una trucada d’un home el passat 28 de març. “Em va dir que sabien que m’havia presentat dues vegades per ser mosso d’esquadra i que estaven fent unes comprovacions”, recorda Pérez. Quan explicava que no havia anat a les proves físiques per una lesió a l’espatlla, l’home el va tallar: “Em va dir: «Ja saps que la sinceritat ho és tot, oi?»”. Sabia que tenia un judici pendent. Això va alertar Pérez. “Gairebé ningú sap que m’he presentat per ser mosso i que tinc el procés judicial obert”. El desconegut li va dir que havien de parlar cara a cara; detalla textualment el diari ARA.

Un cop es troben, l’Alfredo intenta tranqulitzar al jove, dient-li que tot és voluntari i que “potser” el poden ajudar amb les seves “aspiracions”. Ja asseguts al bar, el Juan li explica que al departament de Seguretat Nacional busquen col·laboradors en “tot tipus de temàtiques”, i sense cap mena de filtre afegeix que “a Catalunya evidentment hi ha l’independentisme”. Per a ells captar confidents no és res extraordinari. “Això nosaltres ho fem cada dia, ens dediquem en exclusivitat a aquestes coses”, assegura el Juan.

Tot i que les dades del Pérez estaven a la base de dades, els dos agents volien comprovar el seu perfil i per això li van preguntar diverses qüestions sobre el president a l’exili, Carles Puigdemont: “El dia que vingui, haurà de passar pel mateix que han passat els altres”, va assegurar Juan.

Totes dues entitats han denunciat el fet. Per la seva banda, manifesta el col·lectiu Batec a la Directa: “Que l’Estat Espanyol ens vulgui espiar no ens sorprèn, però no per això deixa de ser un fet extremadament greu. Batec és una xarxa organitzada que té unes demandes clares, majoritàries i de sentit comú, i si ens volen espiar és per això mateix”. Per la seva banda, la portaveu del Jovent Republicà, Kènia Domènech, assegura a l’Ara: “Sospitàvem, i ara ho confirmem, que la repressió de l’Estat té la voluntat de controlar-nos i perseguir-nos”.