Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Aragonès persistirà pel referèndum d’autodeterminació malgrat el no rotund de Sánchez

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dijous que persistirà per aconseguir un referèndum d’autodeterminació, malgrat que reconeix que la posició del Govern central està molt allunyada en aquest assumpte: “Hem de començar la negociació, el nostre plantejament és clar i, si hi ha voluntat política, es trobaran els camins per materialitzar-la”. Ho ha dit en una conferència de premsa a Vilanova i la Geltrú (Garraf) per presentar un pla de xoc en matèria de polítiques actives d’ocupació amb la finalitat d’afrontar els efectes de la pandèmia, després que dimecres el president del Govern central, Pedro Sánchez, va negar la possibilitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació si no ho aproven tres cinquenes parts del Congrés.

Aragonès ha sostingut que les posicions de les dues parts estan clares i ha insistit que hi ha “una àmplia majoria a Catalunya que creu que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya “s’ha de resoldre amb la llibertat de les persones represaliades i el cessament de la repressió”, la qual cosa creu que s’ha de traduir en una amnistia perquè tornin els dirigents independentistes a l’estranger, que ningú més entri no a la presó ni s’embarguin els seus béns. També considera que la majoria de la ciutadania de Catalunya defensa resoldre el conflicte amb un referèndum per votar si es vol o no la independència: “Coneixem quina és la posició de l’Estat. Estem molt allunyats, hi ha voluntat de negociar però constatem que estem allunyats”.

Publicitat

No obstant això, ha reiterat que persistiran perquè darrere tenen “una àmplia majoria de la ciutadania de Catalunya i també el 52% dels vots de les últimes eleccions del Parlament” a opcions independentistes. Quan li han preguntat sobre la causa del Tribunal de Comptes, ha criticat que és “un pas més de la repressió política contra l’independentisme i el lliure exercici de les competències pròpies de la Generalitat”, i ha demanat una solució global perquè, a parer seu, no es pot afrontar el diàleg amb normalitat si es mantenen causes com aquesta. Ha expressat el seu compromís a defensar les competències en acció exterior de la Generalitat perquè creu que no són il·legals i que també prendran “les mesures necessàries per defensar l’honorabilitat de les persones afectades”.

Et pot interessar  Aragonès defensarà al Senat “i davant de tothom i a tot arreu” que la llei d’amnistia “és necessària”
Publicitat

Opinió

Minut a Minut