Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Aragonès parla amb Sánchez i ofereix Catalunya per acollir “tants refugiats com faci falta”

El Govern ha demanat que s’accelerin els tràmits per garantir el dret d’asil polític i així poder fer front a l’emergència humanitària originada pel control talibà d’Afganistan

Agències 17/08/2021
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb l'ACN, el 17 d'agost de 2021.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va parlar dilluns amb el president Pedro Sánchez, i va oferir Catalunya per acollir tants refugiats i refugiades de l’Afganistan “com faci falta”. Així ho ha explicat Aragonès en una entrevista a l’ACN aquest dimarts, on assegura que tota la xarxa catalana d’espais d’acollida s’ha posat a disposició per afrontar l'”emergència humanitària”, provocada pel control dels talibans al país.

Aragonès també reclama que s’accelerin tots els tràmits per reconèixer el dret a l’asil de les persones refugiades a Catalunya. Tot i que no va concretar xifres amb Sánchez, Aragonès ha asseverat que Catalunya “assumeix les seves obligacions internacionals”, també en matèria humanitària.

“Tenim una obligació humanitària davant la situació a l’Afganistan”, ha remarcat Aragonès, que va oferir ahir Catalunya a Sánchez com a terra d’acollida i refugi, tant per la part que correspondria pel seu pes en població com “pel que faci falta”. “Ens hem de preparar perquè hi haurà una onada d’exili i una necessitat d’oferir asil i refugi a centenars de milers de persones”, ha argumentat el cap del Govern.

Aragonès ha emfatitzat que cal accelerar tots els tràmits d’asil per reconèixer oficialment els estatus de persones refugiades, un procés que és “molt lent”. En aquest sentit, el president ha apuntat que l’Estat -que és qui en té la competència- ha de posar “molts recursos” per defensar el dret a la protecció internacional. Aragonès ha afegit que avui mateix sortiran mitjans de transport des de l’Estat per poder dur a terme el procés de repatriació, d’aquí uns dies.