Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aragonès: “Hi ha raons poderoses per pensar que Oriol Junqueras sigui a Estrasburg dilluns que ve”

|

- Publicitat -
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat que amb la taula de negociació entre governs hauria d’acabar la repressió i que la Generalitat “insistirà” en l’amnistia encara que la neguin. “Si comencem una negociació entre dues parts no pot ser que una part estigui fomentant la via repressiva”, ha declarat Aragonès a ‘El matí de Catalunya Ràdio’. El vicepresident ha afirmat que la mesa de negociació haurà de discutir sobre la retirada de l’Estat en totes les causes contra l’independentisme ja que ha assegurat que la fi de la repressió “passa entre d’altres coses per això”. D’altra banda, ha defensat que cal una llei d’amnistia i que, en tot cas, qualsevol mesura “ha de comptar amb els represaliats”.
Aragonès ha insistit que ha de ser el president de la Generalitat el que “ha d’encapçalar la mesa de negociació” i ha reconegut que seria “natural” que a banda de Quim Torra hi anés ell com a vicepresident. Ha afegit que els continguts de la mesa ha de ser el resultat del “consens” al govern i a l’independentisme i ha celebrat que en això hi coincideixi Carles Puigdemont. “Esperem que la CUP s’hi pugui sumar i el moviment independentisme hi doni suport”, ha declarat. Per a ERC el mínim comú denominador és la celebració d’un referèndum, una llei d’amnistia i una agenda de recuperació de drets i llibertats.

Ha afegit que ERC no representa el conjunt de l’independentisme però va guanyar les eleccions i representa una “majoria absoluta de senadors i diputats al Congrés”.

Sobre els continguts, ha afirmat que d’entrada s’ha de plantejar el dret als ciutadans a votar en referèndum “reconegut per l’Estat” per votar “sense amenaces policials, sense haver-ho de fer com les darreres vegades”. Ha afegit que si l’Estat hi vol posar requisits s’hauran de discutir però ha apuntat que no seran ells els que a l’inici de la negociació posaran “requisits previs”.

Publicitat

Pel que fa al calendari, ha explicat que haurà de ser la mesa la que el determini i ha alertat que s’entra “en un camí no recorregut abans”. En aquest sentit, ha reconegut que “pot ser que no acabi bé” però ha defensat que s’intenti. “Anirem a obrir aquesta via, ho hem de provar”, ha afirmat. Ha defensat que ERC ha sortit de la seva “zona de confort” i ha assegura que estan disposats “a pagar un preu perquè el conjunt del país avanci”.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox

Sobre la condició de superar la judicialització, ha afirmat que els governs anteriors han estat “part activa de la dinàmica repressiva” contra Catalunya i ha afirmat que això s’ha d’acabar. Ha reconegut que té “esperança” en aquest sentit perquè Unides-Podem ara forma part del govern i “ha deixat clar que són presos polítics, admet la repressió i ha estat contra la sentència”. Per això, els veu com un “aliat”.

Espera que Junqueras faci d’eurodiputat

D’altra banda, ha reconegut que veient els antecedents no haurien de ser optimistes sobre el fet que Oriol Junqueras pugui exercir com a eurodiputat però ha reivindicat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha estat “molt clara”. “Hi ha raons poderoses que ens haurien de fer pensar que dilluns vinent Junqueras estigui a Estrasburg”, ha declarat.

Si Torra és inhabiltiat no s’han de convocar eleccions

Sobre la inhabilitació de Torra, ha criticat la “ingerència” de la Junta Electoral Central (JEC) i ha apuntat que estan a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem (TS). En tot cas, ha dit que si hi ha una sentència ferma d’inhabilitació “no es poden convocar eleccions” sinó que el Parlament ha d’escollir un nou president. Fins que això passés, Aragonès assumiria les funcions administratives “com quan (el president) està fora de Catalunya”.

Acord sobre despesa en els propers dies

Pel que fa a la seva tasca com a conseller d’Economia, ha explicat que l’acord de despesa està “pràcticament enllestit” amb els comuns i que es presentarà en els propers dies. La previsió és que aquest gener els comptes entrin al Parlament i que durant el primer trimestre del 2020 s’aprovin.

Sobre els pressupostos a l’Estat, ha dit que no estan inclosos a l’acord amb el PSOE i que, en tot cas, seran “el màxim d’exigents”. Ha demanat “ser conscients” que cap projecte serà totalment bo per a Catalunya “mentre es mantingui el dèficit fiscal acumulat”. En tot cas, ha dit que el Govern decidirà “si val al pena o no” assistir al consell de política fiscal i financera quan es convoqui en el marc d’una “nova etapa de diàleg i negociació”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut