Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Aragonès es mostra ferm amb el canvi climàtic: “Les decisions les hem de prendre avui. L’any que ve ja no hi serem a temps”

El cap de l’executiu ha subratllat la importància d’actuar amb un “equilibri econòmic i ambiental” en un context en què pròximament s’avaluarà el model econòmic, que Aragonès proposa, en els pressupostos catalans

Agències 28/10/2021
Pere Aragonès, el president de Catalunya, en declaracions al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya el 28 d'octubre de 2021

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat aquest dijous en l’acte de celebració del 25è aniversari del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Aragonès ha posat en relleu la necessitat urgent de prendre decisions al voltant del canvi climàtic.

“Les decisions les hem de prendre avui. Si les prenem l’any que ve ja no hi serem a temps”, ha apuntat Aragonès, que ha aprofitat per dir que “tot canvi o transformació que no fem nosaltres ens vindrà donada i, per tant, ens hi hem d’implicar plenament com a país”. El cap de l’executiu ha recalcat que cal avançar cap a un aprofitament òptim dels recursos per aconseguir un model que afavoreixi “l’equilibri econòmic i ambiental”.

Aragonès, que ha acudit a l’acte de celebració del CTFC acompanyat per la consellera Teresa Jordà -que també ostenta la presidència de l’entitat-, ha defensat la “contribució extraordinària” que ha fet el centre i la seva importància de cara el futur “en un context marcat per l’emergència climàtica”. El president ha valorat la idea de la “Catalunya sencera” i ha deixat clar que “la garantia de benestar ha d’arribar a tot el país”.

Amb relació al repte del canvi climàtic i l’agenda 2030, Aragonès ha deixat clar que “les decisions les hem de prendre avui, i si les prenem l’any que ve ja no hi serem a temps”. Parafrasejant Joan Fuster, Aragonès ha apuntat que “tot canvi climàtic que no gestionem i tota transformació derivada que no fem, ens vindrà donada i, per tant, com a país ens hi hem d’implicar plenament”.

El cap de l’executiu català ha manifestat la importància de la bio economia que, segons ell, ha de permetre “generar noves activitats econòmiques a la Catalunya sencera i ha de permetre que el futur model de país arribi al conjunt el territori”. “Tenim un full de ruta, però a més tenim oportunitats de posar recursos al full de ruta”, ha reblat.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha apuntat alguns dels reptes de futur del Departament com ara “l’assoliment d’un model de creixement molt més racional i respectuós amb el medi ambient i l’espai agrari”. Jordà ha assegurat que desitgen un “creixement equilibrat i regenerador que garanteixi la cohesió territorial i reforci el posicionament de tota la cadena de valor”.

En un altre ordre de coses, Jordà ha expressat que la pandèmia també ha posat de manifest la necessitat de la societat de “reconnectar amb el territori”. “Un cop controlada la pandèmia hem de ser capaços de treure’n lliçons”, ha apuntat la consellera, tot afegint que “l’aposta per la bio economia i per un model econòmic respectuós amb l’entorn i el territori és el futur”.

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) celebra enguany 25 anys havent-se convertit en un referent de la investigació i la recerca forestal i la gestió del medi natural. En els darrers 25 anys, l’ens ha realitzat més de 1.250 projectes de recerca, desenvolupament i innovació en l’àmbit local, nacional i internacional. El CTFC compta amb una plantilla d’un centenar de treballadors -la meitat de les quals són dones- i ha fet més d’un miler de publicacions científiques.

Aragonès no ha tingut ocasió de defensar-se de les acusacions de la CUP, que li van retreure al president que estava invertint en “macroprojectes”. Així doncs, segons els anticapitalistes, aquestes inversions anaven en contra del medi ambient. El cap de l’executiu no ha fet comentaris en aquesta línia, ni tampoc ha valorat els pressupostos catalans que haurien de ser aprovats en les pròximes setmanes, per poder ser efectius el 2022.