Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Aragonès endossa als comuns la responsabilitat de millorar l’acord d’ampliació de l’Aeroport en el Consell de Ministres

|

- Publicitat -

El president del Govern, Pere Aragonès, ha replicat a les crítiques dels comuns sobre l’acord per ampliar l’Aeroport de Barcelona-El Prat, que si creuen que poden millorar aquest pacte ho defensin en el Consell de Ministres.

“Nosaltres no estem allí. Ells sí. Nosaltres hem assumit les nostres responsabilitats, que ells ho facin en el Consell de Ministres si creuen que el poden millorar”, ha respost en una roda de premsa després de l’últim Consell Executiu del curs polític. Aquestes declaracions Aragonès ha posat deures a la bancada lila als quals els traspassa part de la responsabilitat i, de passada, també limita la capacitat d’oposició de l’ampliació dels comuns, atès que els ha emplaçat com a part negociadora.

Publicitat

Ho ha dit després que des de l’Ajuntament de Barcelona critiquessin el dilluns que el Govern tanqués un pacte per ampliar la infraestructura sense comunicar-ho a la taula institucional en la qual Generalitat i ajuntaments afectats treballaven per consensuar una solució a aquesta obra. En Comú Podem en anteriors efemèrides havia ressaltat la perspectiva mediambiental amb que volien negar-se a l’ampliació.

El president ha revelat que el dilluns a la nit, després de fer-se públic l’acord amb el Govern, ell mateix va trucar per telèfon a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per donar-li a conèixer el pacte. El president ha concretat que l’acord no recull de quina manera s’ampliarà l’aeroport perquè això es farà en el pla director de l’Aeroport i que aquests detalls es portaran a la taula institucional per treballar-los conjuntament amb els ajuntaments en els quals inevitablement hauran de parlar amb Ada, ja que avui dia és qui governa Barcelona.

Et pot interessar  Aragonès nega les acusacions de Turull i replica que és Junts qui va demanar eleccions

El president també ha replicat a les crítiques a la CUP que, com els comuns, s’oposen a l’acord d’ampliació, i ha dit que espera poder convèncer els crítics en la taula institucional en la qual defensarà que l’ampliació serà “respectuós amb la biodiversitat i el medi ambient” però sense concretar de quina manera. Cal prestar atenció no solament al fet que és probable que s’hagi de reduir una zona protegida per a l’ampliació i que l’augment de trànsit aeri també comportaria un augment en les emissions de diòxid de carboni.

De fet, en preguntar-se-li com es respectarà el parc natural que està al costat de l’Aeroport, el president s’ha circumscrit al fet que compliran amb el que dictamini la Comissió Europea i que s’aplicaran les compensacions que corresponguin. Resta per veure si aquest argument serà suficient per convèncer a l’oposició o a les possibles discrepàncies que podria tenir fins i tot dins d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut