Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Aragonès respon el discurs guerracivilista de la dreta: “Ara és més fàcil perquè no hi ha terroristes”

El vicepresident retreu a Cs i PP que tractin el diàleg com un "delicte" i els demana que "deixin les pancartes i vagin a les reunions"

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat que al llarg de la història s’ha utilitzat moltes vegades la figura del mediador i ha posat com a exemple les converses d’Argel amb ETA del govern de Felip González i les que va iniciar l’executi de Jose María Aznar amb la banda terrorista. “Ara és més fàcil perquè no hi ha organitzacions terroristes sinó partits legals”, ha argumentat en una entrevista a Onda Cero. Aragonès retreu a PP i Cs que tractin com si fos un “delicte” i una “alta traïció” que seguin en una mateixa taula persones que pensen diferent i ha lamentat que hi hagi partits que “es vulguin tapar els ulls davant la realitat”. En aquest sentit, els hi ha reclamat “sentit de responsabilitat” i que deixin les pancartes i vagin a les reunions.

El vicepresident ha defensat que governs diferents davant de problemes complexos han utilitzat el mecanisme del mediador, ja hagi estat més públic o a nivell més privat. Com a exemples ha posat les persones que traslladaven missatges entre els governs de Rajoy i Puigdemont durant l’octubre del 2017 i les converses que tant el govern de Felipe González com el d’Aznar van intentar amb ETA.

Publicitat

Segons Aragonès, en contextos de molta més tensió i complexitat s’ha pogut recórrer a la figura d’una persona que faciliti el diàleg i, per tant, ha defensat que és més fàcil en contextos “molt més civilitzats” com és el cas català. “El nacionalisme espanyol necessita símbols per quedar-se tranquils en la seva posició de no dialogar”, ha lamentat en referència a la manifestació convocada per Cs, PP i Vox per a aquest diumenge a Madrid.

Et pot interessar  Guerra oberta entre el PSOE i el PP: el PSOE diu que Tellado ha de respondre pel 'cas Koldo' i el PP vol la dimissió d'Armengol

Pel que fa a les negociacions amb el govern espanyol, ha evitat entrar en detalls argumentant que cal “prudència” per no malmetre un possible acord tot i constatar que les posicions encara estan “lluny” malgrat que les converses avancin. Pel que fa a la taula de partits, Aragonès ha defensat que no ha de substituir el diàleg entre institucions sinó que és un àmbit en què es poden generar consensos per després traslladar-los en l’àmbit institucional.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut