Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Aragonès adverteix a Junts que “no s’entendria” que els independentistes no pactin

|

- Publicitat -

Pere Aragonès no veu motius perquè JxCat continuï bloquejant el Govern. El candidat d’ERC a la investidura ha volgut minimitzar les diferències amb Junts durant el discurs del segon debat al ple, aquest dimarts al matí. “Malgrat les dificultats, hem de fer un acord de governança el més ampli possible”, ha insistit. “Ens hi va la credibilitat”, ha reiterat Aragonès. El candidat d’ERC ha interpel·lat el líder de Junts, Carles Puigdemont, i l’ha avisat que està disposat a “coordinar estratègies” però “sense substitucions ni tuteles”. L’actual vicepresident amb funcions de president de la Generalitat ha reconegut la tasca de l'”exili”, així com “l’actiu” del Consell per la República, però deixant clar que el lideratge l’ha de pilotar el Govern.

Per tot plegat ha confiat en un acord amb Junts per ser investit i ha advertit al partit de Carles Puigdemont que “no s’entendria” que els partits independentistes no fossin capaços de sumar amb la mateixa força que ho han fet en legislatures anteriors. Aragonès ha opinat que, en les darreres hores, ERC i Junts han anat fent “passos positius” en aquest sentit, i que estan “superant els esculls” per aconseguir que l’independentisme “deixi de parlar només de si mateix” i parli al país amb una “proposta compartida”. “Avui tenim més motius que mai per posar en marxa la nova Generalitat republicana. Sense més demora ni dilació. Perquè les urgències no esperen”, ha alertat, conscient però que Junts mantindria l’abstenció que l’impedirà ser investit avui.

Publicitat

Aragonès ha continuat interpel·lant els i les dirigents de Junts, a qui ha apressat una vegada més per formar Govern “Ho sabeu, perquè governem conjuntament. Portem massa mesos en funcions i en interinitat. Portem massa mesos gestionant un pandèmia i una crisi social i econòmica enorme, amb les eines limitades. No podem presentar ni un pressupost que obeeixi a la situació de crisi que viu el país”, ha relatat. El cap de files d’ERC en llibertat ha citat les paraules de Puigdemont durant la seva qüestió de confiança del 28 de setembre del 2016. L’aleshores president de la Generalitat (JxSí) constatava que només l’independentisme ha proposem un projecte per al conjunt del país “amb vocació de canvi, de millora, de transformació i de futur”, tal com ha resumit després Aragonès.

Et pot interessar  El Govern acusa Albiach d'"incoherència i electoralisme": "Avui no es vota res d'un casino. I han preferit ignorar-ho"

Aragonès també ha parlat del diàleg amb l’Estat i ha admès que la negociació serà “dificilíssima”. Per això, el candidat d’ERC a la investidura ha subratllat que cal preparar “alternatives” i no deixar de treballar conjuntament per “articular les respostes” per, si el diàleg amb Madrid fracassa, “en lloc de fer una passa enrere poder fer-ne dues endavant”. Aragonès ha conclòs que el seu objectiu en clau nacional és aprofitar la majoria “imbatible” de l’independentisme a les urnes a favor de l’autodeterminació i l’amnistia per “coordinar estratègies”: “És imprescindible”. El candidat d’ERC s’ha mostrat decidit a obrir l’etapa de la “nova Generalitat republicana”, un país independent que sigui “per sempre”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut