Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Polèmica a Palma per la il·luminació del monòlit franquista de la Feixina

L’Ajuntament de Palma, blanc de crítiques per gastar-se més de 180.000 euros a “ressaltar” el monument franquista

Carme Garau 07/02/2023
La Feixina. Imatge d'IB3.

L’Ajuntament de Palma s’ha gastat 182.512 euros a millorar la il·luminació del monòlit de Sa Feixina. Es tracta d’un monument feixista que entitats memorialistes com Memòria de Mallorca fa anys que demanen eliminar de l’espai públic per respecte a les víctimes del franquisme. Però la demolició cada cop sembla estar més lluny i aquesta nit el monòlit ha brillat amb un to lila, despertant múltiples crítiques contra l’àrea d’infraestructures de l’Ajuntament, titulada per Angélica Pastor.

“No hi ha marge per a cap excusa. És una mesura intolerable i un insult contra la memòria històrica”, han criticat des de la CUP-Crida per Palma a través de les xarxes socials. El Director General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, Marc Andreu Herrera Oliver, també ha expressat la seva indignació i ha recordat que l’escàndol coincideix amb l’aniversari en què el Crucero Baleares inicià els bombardejos contra població civil.

El Secretari Autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ho ha qualificat de “despropòsit”. “No crec que els milers d’assassinats provocats pel vaixell franquista Baleares, ni les famílies víctimes del franquisme a les Illes, estiguin d’acord amb posar-li llumetes a aquest nyarro feixista”, ha criticat.

La justificació de Cort

Des de l’Ajuntament, l’alcalde José Hila ha negat que es vulgui “ressaltar” el monument franquista i ha assegurat que la llum ha de ser blanca i no de colors, com informa el Diario de Mallorca. “L’única cosa que ha fet Cort sobre aquest tema ha estat, com en les altres fonts de la ciutat que no funcionava, posar-les una altra vegada en ús, i canviar la seva il·luminació per focus LED, amb molta menys potència que abans”, s’ha justificat.