Divendres, 14 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

Plataforma per la Llengua demanda ‘El Mundo’ per dir que “incita a matar”

No és l’únic revés que ha patit avui el diari: el seu periodista ultra, Javier Negre, ha estat condemnat per inventar-se una entrevista

Redacció
Redacció 13/11/2019
La Plataforma per la Llengua ha demandat 'El Mundo' per aquest article

La Plataforma per la Llengua ha presentat una demanda judicial contra el diari ‘El Mundo’ per intromissió il·legítima en el seu dret a l’honor. L’entitat ho ha fet després que, el passat 2 de desembre del 2018, el mitjà espanyol publiqués un article, signat per Ramon Aguiló Obrador -a qui també s’ha demandat-, en que es deia que l’ “ideari” de l’ONG  del català “incita a matar guardias civiles y se mofa de las víctimas del terrorismo”.

En la demanda presentada al jutjat de primera instància de Barcelona es denuncia que aquesta afirmació “denigra la dignitat i l’honor” de la Plataforma per la Llengua, que es defineix com una entitat que fa més de 25 anys que treballa “de manera cívica” en la promoció i defensa de la llengua catalana i que té prop de 20.000 socis “que també són atacats per aquesta difamació”. La notícia, titulada “El insaciable rencor del catalanismo”, acusava l’entitat de donar suport al terrorisme, la qual cosa -segons diuen- “suposa una difamació i una voluntat d’estigmatitzar de manera molt roïna i perillosa”.

“Davant d’aquest flagrant supòsit d’intromissió il·legítima en el dret a l’honor, els serveis jurídics de l’entitat entenen que l’actuació del Sr. Aguiló -i la del mitjà que li dona recer- és menyspreable i que supera el límit de no fer servir frases o expressions injurioses, denigrants, ultratjants o ofensives que les separarien de la llibertat d’expressió”, han apuntat des de la Plataforma per la Llengua. Per tot això, diuen, sol·liciten el rescabalament del dany moral ocasionat amb una indemnització de 30.000 euros que haurien de satisfer les dues parts demandades, el diari i l’autor de l’article, en cas d’una sentència favorable. L’entitat destinarà aquests diners a impulsar accions de promoció del català entre els joves.

L’ONG del català va impulsar aquesta demanda el passat mes de desembre i l’ha pogut tirar endavant gràcies al suport econòmic de 865 persones, que van fer donatius que ara permetran costejar les accions judicials contra aquest mitjà de comunicació.

Caçat l’ultra Javier Negre inventant-se una entrevista

Aquest no és l’únic revés que ha patit avui ‘El Mundo’, ja que els tribunals han condemnat el diari i el seu periodista ultra, Javier Negre, per publicar una notícia inventada. El mitjà ha rectificat públicament, deixant clar que la suposada entrevista de Negre amb una víctima (la jove no va patir els fets ni va oferir l’entrevista) de tortures per part d’un assassí masclista a Conca és falsa. I, si s’ha inventat aquesta notícia, què s’ha de pensar de les seves pràctiques contra Catalunya? Ell va ser, per exemple, qui va signar l’article assenyalant els 9 professors de Sant Andreu de la Barca.

Un perfil de Twitter que es defineix com “periodista anònim” de ‘El Mundo’, de fet, ha assegurat que “som molts a la redacció els que portem anys obligats a esborrar el rastre dels reportatges ficticis de Negre a la web quan arriben les denúncies de les persones injuriades en els textos publicats”. “La direcció l’escuda i ens impedeix denunciar la mala praxi obertament”, ha denunciat per a demanar “organitzar una comissió independent que revisi els reportatges de Negre per comprovar si ha falsificat altres notícies en el passat”.

Relacionats