Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Polèmica a Andorra pel nou laboratori de Grífols

Els detractors del projecte demanen que es faci una consulta sobre el laboratori i creuen que s’ha donat un tracte preferencial a l’empresa

Redacció 24/11/2022
Pla obert on es veu una imatge virtual de l'edifici que es construirà per acollir un centre de recerca en immunologia a Ordino (Andorra).

El holding farmacèutic català Grífols especialitzat en els hemoderivats té previst obrir un centre de recerca sobre immunologia, en col·laboració amb el Govern d’Andorra. L’objectiu de l’empresa és poder tirar endavant el projecte durant aquest proper 2023. La inversió per fer-ho possible ha d’arribar als 25 milions d’euros. Aquesta operació es farà conjuntament amb Andorra Business (abans coneguda com a Andorra Empresa), que és l’agència de promoció i desenvolupament econòmic d’Andorra.

Andorra Business ho va explicar en aquests termes: “El Govern i la multinacional farmacèutica Grífols han acordat treballar conjuntament en la implantació a Andorra d’un centre dedicat a la investigació en immunologia. Amb l’acord d’entesa s’impulsa aquesta iniciativa publicoprivada amb la participació d’Actua Empresa que ha de situar el Principat en la primera línia de la recerca científica mundial. Es preveu que la construcció de la seu del Centre d’Investigació en Immunologia dels Pirineus s’ubiqui als terrenys de Casa Rossell a Ordino, de titularitat del Govern.”

La consellera Carine Montaner va dur als tribunals l’acord entre el Govern i Grífols. El Tribunal de Batlles va considerar el passat 9 de novembre que aquest acord, pel qual es cedien uns terrenys públics a l’empresa, “és ajustat a dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa”. La consellera va anunciar que presentaria recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior. La via judicial va ser iniciada per Montaner després que el Govern hagués rebutjat el 27 d’octubre de 2021 el recurs administratiu que va presentar contra l’acord de l’executiu amb l’empresa farmacèutica.

Ahir el conseller de XOrdino, Enric Dolsa, va anunciar que presentaria una demanda al Tribunal Constitucional contra la construcció del laboratori. Dolsa s’oposa al laboratori juntament amb Jean Michel Armengol, conseller de Movem Ordino.  La decisió es va anunciar en un acte Ordino al qual també hi va assistir el president del grup parlamentari socialdemòcrata Pere López. La finalitat d’aquesta reunió era la de reclamar al cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que organitzi una consulta ciutadana entre els veïns sobre aquest projecte.

Els detractors del projecte argumenten que aquest “és ple d’ambigüitats” i denuncien que s’ha cedit a una empresa privada, sense cap compensació, uns terrenys públics per a 25 anys. Aquests terrenys tenen una superfície de 36.000 metres quadrats. A la reunió d’ahir també es va parlar de la situació econòmica de l’empresa, de la qual es va criticar que té un deute de 9.000 milions d’euros i que les seves accions havien perdut un 50% del valor recentment.  La consellera Carine Montaner, que també va assistir a la reunió, va denunciar que la llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina, que actualment està en tràmit, és un vestit fet a mida dels interessos de Grífols.

El Cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat reiteradament el projecte: “A totes i cadascuna de les crítiques hi ha un argument sòlid, fonamentat, per rebatre-les perquè des de cap punt de vista es pot considerar que el centre sigui negatiu per a Andorra; és absolutament positiu per a Andorra i per a Ordino i es durà a terme si el Govern ho vol i si Grifols ho vol”. L’executiu defensa que cal diversificar l’economia del país i que el laboratori de Grífols és una passa en aquesta direcció. Segons Espot, Andorra “té la sort d’haver acollit el 13è centre del món d’aquestes característiques i per tant ens hem de congratular”