Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Falsificar títols de català per tenir feina

Onze persones admeten haver falsificat els títols per poder treballar a l’empresa mallorquina Emaya

Redacció 24/11/2022
Vehicles escombradores d'Emaya. Font: Emaya

Emaya, l’empresa pública municipal de l’Ajuntament de Palma que es dedica a la recollida de residus i gestió de les aigües de la ciutat, va detactar l’any 2018 que en dos processos de contractació hi havia flasificació de documents. Es tractava de diversos certificats de català A2 i un títol d’FP. Segons ha informat DBalears, les coincidències entre els diferents casos van portar l’empresa a creure que es podia tractar d’una trama organitzada i van denunciar-ho.

El 2021 la instrucció va ser tancada per part de la jutgessa del Jutjat d’Instrucció 3 de Palma, la qual va traslladar el cas a la Fiscalia perquè considerava que estava davant d’un probable delicte de falsedat en document oficial.

En total es tractava de 12 acusats als quals se’ls atribuïa el delicte. La majoria el van reconèixer i van acceptar haver tportar els documents flasejats en qüestió per tal de complir el requisit que l’empresa exigia: el nivell A2 de català. Aquest dijous s’ha celebrat el judici i 11 dels 12 acusats han admès l’ús dels documents falsificats per tal de participar en una oposició de peó d’aigües.

S’ha decretat una condemna de sis mesos de presó i una multa de 540 per cada un d’ells. L’únic dels encausats que s’ha declarat innocent ha resultat ser un antic membre del comitè d’empresa. La Fiscalia acusa a un dels confessors de ser l’encarregat de facilitar els documents falsos. Per aquest delicte afronta una petició de dos anys de presó per part de la Fiscalia i l’empresa municipal, que exerceix l’acusació particular, segons ha explicat Ultima Hora.