Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Òmnium entrega 547 propostes al Govern per fer front al retrocés de l’ús social del català

Entre les iniciatives hi ha l’aplicació efectiva del nivell C2 als docents i la reformulació del Super3

Agències 29/06/2022
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el president d'Òmnium, Xavier Antich, reunits a la seu del Departament Data de publicació: dimecres 29 de juny del 2022, 16:49 Localització: Barcelona Autor: Guillem Roset

El president d’Òmmnium, Xavier Antich, ha fet entrega d’un recull de 547 propostes pel futur del català a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que s’engloben dins del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. Es tracta de les conclusions que 17 experts han desenvolupat durant un transcurs de 4 mesos d’anàlisi i un procés col·laboratiu amb la ciutadania per fer front al retrocés de l’ús social del català.

Entre les propostes hi ha l’aplicació efectiva de l’obligatorietat d’acreditar un nivell C2 de català per als docents, la creació d’un òrgan que garanteixi que els plans lingüístics o l’obertura d’un canal multiplataforma i un nou Super3 a Televisió de Catalunya.

En declaracions als mitjans, la consellera ha ressaltat la col·laboració de les entitats per estendre el debat a tots els àmbits i territoris amb sessions de proximitat, i ha elogiat la mobilització de l’extensa xarxa territorial d’Òmnium Cultural. Ha explicat que la ciutadania i les entitats poden fer propostes al Pacte Nacional per la Llengua per millorar la situació del català fins el 16 de setembre.

La consellera també ha assegurat que “algunes de les propostes rebudes estan encaminades en la mateixa direcció que ja té el Govern, com per exemple l’obligatorietat del C2 per a docents o l’augment de pressupost per a l’audiovisual.”

Entre les propostes d’Òmnium Cultural també hi ha que el català sigui la llengua vehicular de totes les extraescolars impulsades per administracions públiques i que els monitors i monitores d’aquestes comptin amb el C1 de català, una inversió de 60 MEUR per a l’audiovisual català, així com l’obertura d’un canal multiplataforma per a joves i un nou Super3 a Televisió de Catalunya.

Òmnium també proposa oferir cursos als no catalanoparlants que treballin de cara al públic perquè totes les empreses puguin atendre en català, i fer possible que les associacions de nouvinguts puguin participar del disseny de la política lingüística del país.