Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Nadal avisa que el Govern haurà d’incomplir la LOSU si no es modifica

El conseller assegura que la llei és “impossible de complir” si no hi ha canvis

Agències 27/11/2022
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, en una reunió Data de publicació: dijous 20 d’octubre del 2022, 17:28 Localització: Barcelona Autor: Blanca Blay

El conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, ha avisat que el Govern incomplirà la Llei orgànica del sistema universitari estatal (LOSU) si no hi ha modificacions en el tràmit d’esmenes. “Si ens posen en la tessitura d’haver d’incomplir la llei d’universitats esttal, la incomplirem perquè és impossible de complir”, ha dit en una entrevista al diari ‘Ara’. El conseller ha dit que intentaran que hi hagi canvis en el tràmit d’esmenes de la llei, ja que hi ha aspectes que “afecten la singularitat del sistema català, que ha tendit a la laboralització del professorat”. Nadal també ha admès que les universitats estan “pressupostàriament escanyades” i que els rectors “tenen raó” quan demanen “una mica d’oxigen”.

 

Nadal ha explicat que veu “bé” la figura del laboral permanent, perquè la llei estatal no l’accepta i “diu que hi ha d’haver un 51% de funcionaris”, percentatge que cap universitat catalana compleix. Això, ha afegit, està “aixecant molta oposició dins del grup del PSOE”.

 

En la negociació, el conseller també demana que s’admeti que el rector pugui ser un laboral, i no necessàriament un catedràtic funcionari. “Volem que en aquest joc de definir condicions no hipotequin i no torpedinin el sistema universitari català”, ha reblat.

 

El conseller veu “necessari” arribar a una despesa de l’1% del PIB en universitats, com preveu la LOSU, però es pregunta quants diners hi pensa posar l’Estat: “A l’hora de concretar els diners, no hi ha manera”.