Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Marta Rovira: “Hem de fer pinya i ajudar-nos per minimitzar la capacitat de l’Estat per exercir la repressió”

En un acte a Vic, la secretaria general d’ERC ha dit que cal “visibilitzar” la repressió perquè encara “no s’ha acabat”

Agències 25/09/2022

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, han destacat la importància que consideren que ha de tenir la solidaritat cap als líders polítics represaliats. “Hem de fer pinya i ajudar-nos, per minimitzar la capacitat de l’Estat per exercir la repressió”, ha dit Rovira, que ha afegit que cal també “visibilitzar la repressió política” que, insisteix, “no s’ha acabat”. Les declaracions les han fet aquest diumenge la plaça de la Catedral de Vic, on s’havia organitzat un acte en suport de la secretaria general d’ERC que hi ha sigut present a través d’una intervenció des de Suïssa -on viu exiliada-.

 

“Estic molt bé”, ha dit Rovira. “Hem de passar de patir la repressió de l’Estat a sentir-nos orgullosos del què hem aconseguit com a societat”. En aquesta línia, Junqueras ha destacat la feina de Rovira a l’estranger per buscar suports. “Fa gairebé quatre anys que piquem pedra per establir relacions internacionals”, ha afegit la secretaria del partit.

 

“L’Estat intenta resoldre sempre la qüestió catalana amb repressió”, ha afirmat el president d’ERC, que ha dit que ara és el moment “d’acabar amb aquesta conducta pels que venen al darrere”. Per la seva banda, Rovira ha assegurat que “l’Estat espanyol està disposat a tot per aturar-nos” i ha posat d’exemple l’exili, els judicis contra dirigents independentistes i la presó.

 

Per últim, Junqueras ha volgut recordar els exilis a què ha hagut de fer front Catalunya. “El nostre és un país que ha patit dos dels exilis més grans de l’Europa occidental”, ha dit. I ha detallat que aquesta han estat el 1.714, quan “30.000 catalans van abandonar el país després de la guerra de Successió” i el 1939, per la Guerra Civil “quan mig milió de persones van travessar la frontera i 300.000 ja no van tornar”.

 

Referint-se al moment actual, el president d’ERC ha dit que “ara l’exili no és tan massiu, però també ens enfrontem a la repressió”. Una repressió que Rovira ha considerat que “ha vingut per quedar-se” i a la qual s’ha de fer front de forma unitària i “sense fissures”.