Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Llei del ‘només sí és sí’: set anys menys de presó per a dos violadors

El TSJ de Cantabria aplica una rebaixa rècord a dos violadors d’acord amb la nova llei impulsada pel Ministeri d’Igualtat

Sílvia Reyner 28/11/2022
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant una sessió de control al Govern celebrada al Congrés. EFE/Fernando Villar

La llei del ‘només sí és sí’ no deixa de ser notícia i ha tornat a afavorir a qui no hauria de fer-ho. El Tribunal Superior de Justicia de Cantabria ha rebaixat set anys la condemna de presó a dos violadors i ho ha fet aplicant aquesta llei, que va entrar en vigor el passat mes d’octubre. Els dos individus hauran de passar onze anys entre reixes en comptes de divuit, la condemna que inicialment els havia imposat l’Audiència Provincial.

Malgrat que el Tribunal ha rebutjat l’absolució que els violadors demanaven, els magistrats s’han vist obligats a aplicar-los la nova llei i rebaixar-los la condemna. El fiscal s’havia oposat a la revisió de la pena, però finalment s’ha dut a terme i aquest n’ha sigut el resultat. Cada un dels violadors havia rebut una doble condemna i totes dues s’han vist altament reduïdes. La primera, com a autor de la violació mentre la protagonitzava i, la segona, com a cooperador mentre era l’altra qui la duia a terme. Per la primera, cada un d’ells havia rebut dotze anys de presó. Ara en són només set. Per la segona, sis que ara són quatre. Un estrepitós total de set anys menys cada un.

Els magistrats apunten que la reforma legal va voler “equiparar els supòsits d’abús sexual i d’agressió sexual, independentment de la concurrència de violència o intimidació”, però sembla que a efectes pràctics no està tenint les conseqüències esperades i cada dia el debat es reobre entorn de l’efectivitat i si ha sigut o no realment encertada aquesta llei.