Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

L’efecte Trias allunya Collboni, Colau o Maragall de l’alcaldia

Segons l’enquesta que publica El Nacional, l’independentisme podria tenir majoria absoluta, igual que un tripartit d’esquerres deixaria fora Trias de l’alcaldia

Redacció 27/01/2023
Xavier Trias, quan era encara regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

Segona enquesta que diu que Xavier Trias podria guanya l’alcaldia i que deixa Ernest Maragall en quarta posició, l’efecte Trias ha sacsejat la campanya electoral de les properes municipals a la capital catalana. En aquesta enquesta, el candidat de Junts (11/12) pren distància respecte a Collboni (9/10) i Colau (8/9) i allunya el guanyador de les darreres eleccions, el republicà Ernest Maragall (7/8) a una quarta posició com ja deia l’anterior enquesta de La Vanguardia.

El sondeig encarregat per a El Nacional a l’empresa Feedback es basa en una mostra de 600 entrevistes telefòniques fetes aquesta mateixa setmana. Veurem si la sacsejada per l’efecte Trias provoca moviments en la resta de candidatures, de moment l’anterior ha provocat que Jaume Collboni deixi l’acte de regidor a l’Ajuntament de Barcelona i Ernest Maragall l’acte de diputat al Parlament.

Segons l’enquesta de Feedback Junts per Catalunya aconseguiria el 23% dels vots, que li donarien dret a entre 11 i 12 escons (pels 5 dels últims comicis). El PSC, amb el 19%, n’assoliria de 9 a 10 (8 ara fa 4 anys), mentre que Barcelona en Comú, amb prop del 17%, en tindria de 8 a 9 (en lloc dels 10 del 2019).

Per darrere, l’ERC d’Ernest Maragall, guanyadora de les eleccions del 2019 amb 10 escons, fregaria el 16% dels vots i n’obtindria entre 7 i 8. A molta distància, el PP igualaria els 2 escons de fa 4 anys. Vox i la CUP presenten una forquilla d’entre cap i 2 escons.