Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Laura Borràs vol que el pla d’igualtat sigui d’obligat compliment pels grups del Parlament

La presidenta de la cambra ha lamentat que hi ha grups que no compleixen el pla perquè no està incorporat al reglament

Agències 25/11/2021
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, pujant les escales principals de la cambra i mirant una de les sabates vermelles que simbolitza una víctima de violència masclista el 25 de novembre del 2021

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, espera que el pla d’igualtat (2020-2023) s’incorpori al reglament de la cambra perquè sigui d’obligat compliment per a tots els grups. Així ho ha declarat durant l’acte institucional pel Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25N). Entre les més de 80 mesures del pla, aprovat per la Mesa el gener del 2020, hi ha un protocol contra la violència masclista i es parla de formació obligatòria per als diputats per prevenir aquest tipus de violències. La presidenta ha lamentat que hi ha grups que no compleixen el pla perquè no està al reglament.

Borràs ha explicat que el pla d’igualtat recull diverses mesures, algunes de reconeixement de les dones, de lluita contra la “xacra” de la violència masclista i d’altres que impliquen la “normalització” de la paritat en tots els àmbits de representació parlamentària. Segons ha afegit, al Parlament hi ha ara més presència de dones que mai i a la Mesa també, però ha lamentat que hi ha grups que no ho compleixen en altres àmbits perquè el pla d’igualtat no està incorporat al reglament.

“Tenim grups que no fan que la presidència i el portaveu hagin de ser paritaris. Per tant, és molt important que les normatives s’incorporin al reglament, perquè pugui ser operatiu el compliment d’aquest pla tan necessari d’igualtat”, ha argumentat.

Algunes de les mesures que s’estan aplicant és fer un minut de silenci davant la façana del Parlament cada vegada que hi ha una dona morta per violència masclista i fer esment de les víctimes mortals a l’inici dels plens de la cambra.

Des de dilluns, dia que es va celebrar el ple de la cambra, diverses sabates amb el nom al costat de víctimes de violència masclista estan situades al llarg de l’escala principal. Així doncs, diputats, treballadors i visitants han hagut de sortejar-les per pujar i baixar les escales. “Estan estratègicament distribuïdes perquè ningú pugui fer el que sovint fem amb aquestes qüestions incòmodes, que intentem evitar veure. Aquí no pots evitar veure els noms, les sabates i les persones. Les has d’esquivar, però sent-ne conscient per poder pujar o baixar”, ha explicat Borràs.