Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’Audiència Nacional confirma que no admet la querella de Vox contra la jutgessa belga que va citar Llarena

La sala penal de l’Audiència Nacional ha confirmat que no admet a tràmit les querelles interposades pel partit d’extrema dreta Vox i l’Asscociació Moviment 24DOS contra la jutgessa belga que […]

Agències 01/03/2019
Imatge del jutge Pablo Llarena / ACN

La sala penal de l’Audiència Nacional ha confirmat que no admet a tràmit les querelles interposades pel partit d’extrema dreta Vox i l’Asscociació Moviment 24DOS contra la jutgessa belga que va citar el jutge del Suprem encarregat d’instruir la causa del procés, Pablo Llarena, en la demanda civil contra ell a Bèlgica. També confirma que no tramitarà una segona querella contra l’advocat Gonzalo Boye, l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers exiliats. Vox -que exerceix l’acusació popular a la causa del procés- s’havia querellat pels delictes de rebel·lió (i alternativament sedició), contra la pau i la independència de l’Estat, prevaricació judicial, usurpació de funcions, fals testimoni, falsedat documental i estafa processal. La sala rebutja els recursos presentats contra la decisió de la jutgessa de l’Audiència Nacional María Tardón que ja va tombar ambdues querelles al gener.

Els magistrats de la sala penal van en la línia de la jutgesa Tardón i assenyalen que un dels motius per no admetre les querelles és la falta de competència de la justícia espanyola per tramitar aquestes querelles, que afecten una causa oberta a Bèlgica. En la interlocutòria, però, els magistrats aprofiten per criticar que Puigdemont i els exconsellers hagin denunciat per la via civil Llarena a Bèlgica i consideren que no busca més que “inquietar la independència del magistrat o menystenir els tribunals espanyols”. Tanmateix, reconeixen que no es donen cap de les condicions establertes a la llei per reclamar la competència del cas i enjudiciar-lo Espanya.

Per altra banda, també indiquen que l’actuació de la jutgessa belga –que no va desestimar de ple la demanda i va citar Llarena- “no pot ser en absolut considerava delictiva ni correspondria als tribunals espanyols el seu enjudiciament”. “Els querellants volen aplicar els criteris espanyols a l’hora de no admetre les demandes civils prescindint olímpicament de la regulació que pugui existir sobre això en el dret belga que ni tan sols esmenten”, renyen els magistrats a Vox i Moviment 24DOS.