Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

L’Audiència de Barcelona absol dos mossos acusats d’agredir un home durant el confinament

L’Audiència ha absolt els dos agents i ha condemnat el ciutadà per un delicte de resistència a l’autoritat i dos delictes lleus de lesions

Agències 07/12/2022
Els dos mossos d'esquadra, a la dreta, i el ciutadà que no es va identificar, durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

L’Audiència de Barcelona ha absolt els dos mossos d’esquadra jutjats per suposadament haver agredit un home que no es va voler identificar mentre era al carrer durant el confinament per la covid l’abril del 2020. Alhora, l’home ha estat condemnat a 1.440 euros de multa i a 2.050 euros d’indemnització als dos mossos que va agredir. Els fets van tenir lloc el diumenge 5 d’abril del 2020 cap a les 12.30 hores a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Sant Roc, al barri d’Hostafrancs de Sants-Montjuïc, prop de la plaça Espanya. Els magistrats no han donat credibilitat al relat del ciutadà, i en canvi sí que s’han cregut la versió policial.

Segons consideren provat els magistrats, el condemnat havia sortit del seu pis, de 40 metres quadrats i poca ventilació, a prendre l’aire, aprofitant que la seva companya de pis havia sortit a comprar. Es va quedar davant del seu portal i uns mossos li van demanar explicacions, recordant-li que no podia estar al carrer. L’home s’hi hauria negat de forma repetida i per això els agents li van demanar que s’identifiqués, però ell no portava la documentació a sobre. Les dades que els va donar verbalment no constaven als arxius policials.

Acte seguit l’home es va dirigir al seu portal, es va girar cap als agents, es va tocar els genitals i va escopir-los. L’acusat va intentar tancar la porta del portal amb els agents a fora, però un dels policies va posar el peu a la porta per impedir-ho. En el forcejament, la porta es va trencar, i els agents van poder entrar al portal. Va intentar reduir i detenir l’home, d’origen magrebí, que va oferir una forta resistència. Amb l’ajuda d’altres agents que van arribar al lloc, el van poder emmanillar per davant i després per darrere. Durant la reducció, diuen els magistrats, tant el detingut com els mossos van patir diverses lesions com erosions i cops a la cara i tendinitis al genoll. L’home patia, en el moment dels fets, una personalitat paranoide i tenia dificultat per controlar els impulsos.

Per tot això, l’Audiència ha absolt els dos agents i ha condemnat el ciutadà per un delicte de resistència a l’autoritat i dos delictes lleus de lesions, i l’absol del delicte d’atemptat a l’autoritat. L’acusació particular demanava fins a tres anys i sis mesos de presó, tres anys i sis mesos més d’inhabilitació i una indemnització de fins a 15.000 euros pels agents. La fiscalia demanava inicialment al ciutadà nou mesos de presó per atemptat a l’autoritat i 800 euros de multa per dos delictes de lesions lleus, a més de 2.050 euros d’indemnització als dos agents. A un dels mossos d’esquadra li demanava 900 euros de multa per lesions lleus i 300 euros d’indemnització al ciutadà arrestat, mentre que a l’altre mosso li demanava l’absolució. Aquest últim agent només estava acusat per l’acusació particular.

El sindicat SAP-Fepol ha celebrat l’absolució dels agents i ha lamentat que l’acusació particular d’Irídia hagi volgut posar en dubte “la integritat” de tot el cos policial.

La versió de l’home difereix força. Durant el judici va explicar que quan li van demanar la documentació per identificar-lo els va dir que la tenia a casa i que podien entrar amb ell a buscar-la. Els agents van buscar el seu nom a la base de dades, però no els apareixia. Quan el van voler multar els va demanar el rebut de la denúncia, cosa a la qual els policies s’haurien negat, segons la seva versió. A més, li van dir que tornés a casa, “moro tonto de merda”. Això va enervar l’home que quan ja era dins del portal es va tocar els genitals davant dels agents. Aquests van voler entrar per força i van trencar el vidre de la porta d’accés.

L’acusat i suposada víctima alhora va explicar que va alçar els braços en senyal de rendició, però el van agafar i li van donar un cop de puny a l’ull. A partir d’aquí es va quedar “en xoc” i ja no es va resistir. Només demanava ajuda a la seva companya de pis perquè gravés la situació quan aquesta va entrar al portal.

La versió dels dos agents, també acusats i suposades víctimes alhora, és ben diferent. Quan li van demanar que entrés a casa altre cop, l’home s’hi hauria negat. A més els va donar dades d’identificació falses. Quan ja anava a entrar al seu portal, l’home els hauria escopit, cosa que va provocar que els agents intentessin que no tanqués la porta. En el forcejament, s’hauria trencat el vidre de la porta. Un cop dins del vestíbul, l’home estava “en posició de lluita” i va donar un cop a la cara d’un dels agents i un altre al genoll de l’altre agent.

Els policies el van voler reduir, cosa a la qual el ciutadà es va resistir. El van poder emmanillar per davant i van demanar ajuda a altres patrulles per poder-lo emmanillar per darrere i traslladar-lo a comissaria. Tots dos van negar cap insult racista ni cap agressió, tot i que van admetre que en el forcejament per emmanillar-lo potser li van donar algun cop “involuntari”. De fet, els dos agents acusats i altres que van intervenir van explicar que l’home estava molt neguitós i “agitat” i bracejava constantment. A més, en el trasllat del domicili al metge i a comissaria, es va donar diversos cops amb la mampara del cotxe policial.

Els agents que van col·laborar en la reducció i trasllat van donat la mateixa versió que els seus companys, un dels quals encara estava en pràctiques en el moment dels fets. La companya de pis del ciutadà acusat va explicar que el seu company la va trucar dient-li que la policia el volia identificar i multar i quan va arribar al portal ja estava emmanillat a terra. Va voler intervenir, però la van fer entrar a casa seva i van tapar l’espiell de la porta perquè no veiés l’escena. Un veí del mateix bloc va sentir els crits primer al carrer i després al vestíbul, i va fer unes fotos quan l’home ja estava reduït a terra, però no va poder concretar si els tres acusats es van agredir mútuament.

En el judici, es van aportar uns missatges del ciutadà a Twitter on deia que “el virus és la policia i contra això no hi ha vacuna”. A més, les defenses dels policies van recordar que ha tingut almenys tres incidents més amb la policia per motius similars i ha passat quatre anys a presó. També es van aportar informes psicològics de l’home amb els seus antecedents per esquizofrènia i altres trastorns mentals.