Divendres, 10 de juliol de 2020 - Edició 715
La República

La Vanguardia confirma el robatori de l’Estat a Catalunya

Un informe de la Generalitat, a partir de les dades de la Intervenció General espanyola, apunta que l’execució pressupostària és del 66% i 114% a Madrid

Redacció
Redacció 30/07/2019
Imatge d'un tren de Rodalies / ACN

Un estudi de la conselleria d’Economia, publicat per La Vanguardia, confirma el robatori sistemàtic dels recursos de Catalunya, per part de l’Estat. Entre els anys 2015 i 2018, el percentatge d’execució del pressupost ha estat d’un 66%, un xifra lleugerament inferior al 114% corresponent a Madrid.

Des del departament d’Economia s’apunta que s’han deixat d’invertir uns 2.200 milions d’euros. En declaracions a RAC1, Damià Calvet ha recordat que el dèficit fiscal de Catalunya “està xifrat en 16.000 milions anuals”. Pel que fa a rodalies i altres infraestructures, el conseller de Territori critica com des dels respectius governs espanyols “s’anuncia una pluja de milions i no s’executa ni un 15%”.

La justificació de l’Estat per destinar més recursos a Madrid és l’existència de ministeris i altres organismes oficials a la capital espanyola. L’any passat, la previsió era que Catalunya, fos després d’Andalusia, la zona de l’estat espanyol amb més inversions. La realitat va ser ben diferent, els diners es van quedar a Madrid i finalment, Catalunya va passar a ocupar la quarta posició del rànquing (10,4%). Un altre exemple del greuge comparatiu de Catalunya amb la resta de territoris de l’Estat és que Castella i Lleó rep 1.572 euros d’inversió per persona, una xifra desorbitada si tenim en compte que la mitjana espanyola és de 620 euros.

Les inversions de l’Estat a Catalunya. Una anàlisi dels nivells d’execució (informe del Departament d’Economia)

nota-inversions-estat

 

 

Relacionats