Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

La justícia avala l’actuació de la Guàrdia Civil durant l’1-O

L’Audiència de Barcelona avala l’”ús de la força” de la Guàrdia Civil l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada. Davant d’un recurs presentat pels ferits a la negativa de la magistrada […]

Avatar
Agències 22/01/2019
Imatge d'un grup d'agents de la Guàrdia Civil durant l'1-O / ACN
L’Audiència de Barcelona avala l'”ús de la força” de la Guàrdia Civil l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada. Davant d’un recurs presentat pels ferits a la negativa de la magistrada del Jutjat d’Instrucció 2 de Manresa, que investiga els fets, a practicar noves proves per veure si hi va haver excés policial, la interlocutòria considera que el cos policial va complir amb els principis d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat. Contradictòriament, però, la mateixa resolució reconeix que els ciutadans en cap moment van tenir “una actitud violenta” i que únicament es van mostrar “persistents” en impedir l’actuació policial.

La interlocutòria, a la que ha tingut accés l’ACN, desestima la petició de noves proves. De la mateixa manera que ja havia fet amb els recursos presentats pels ferits a Castellgalí, Callús i Fonollosa, avala l’ús de la força. Així, conclou que per intentar entrar a l’edifici per requisar el material del referèndum i impedir que se seguís votant “era necessari l’ús de la força / violència” en cas que els ciutadans congregats “es mantinguessin en la seva actitud d’impedir que entrés la força publica”. I, afegeix, que la policia va complir amb els principis d'”idoneïtat, necessitat i proporcionalitat”.

Contradictòriament, però, la mateixa interlocutòria, en narrar els fets, reconeix que els ciutadans “en cap moment van mostrar una actitud violenta”. Diu que quan es va iniciar l’actuació policial “la porta era oberta, però amb persones que impedien l’entrada”. Davant d’aquests fets, afegeix, “diversos agents van procedir a agafar i arrossegar a qui es trobava en primera fila per apartar-los. Durant aquesta acció algun agent va utilitzar la porra contra algun d’ells de forma puntual”, acció que no hauria continuat “per ordre d’un superior”. Va ser llavors, apunta, que la policia “en adonar-se que arrossegant a qui impedia l’entrada no podien complir amb la missió, van abandonar aquest accés”.

Lesions emparades

La interlocutòria considera que les cinc persones que van resultar ferides, entre elles el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, estan justificades i que l’ús de la força s’ajusta als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.