Dissabte, 19 de setembre de 2020 - Edició 786
La República

La Generalitat i Barcelona demanen diàleg davant del “conflicte polític” en una declaració conjunta

Budó ha defensat que el Govern català és municipalista

Avatar
Agències 25/11/2019
Budó i Colau

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat aquest dilluns en una trobada de la Comissió Mixta una declaració conjunta en la qual defensen que el diàleg i la negociació siguin els instruments per trobar “solucions polítiques al conflicte polític existent”.

Ho han explicat per separat en dues rodes de premsa després de la comissió el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha demanat solucions dins de la llei, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha defensat que el conflicte és polític i no de convivència i, i que cal diàleg.

Tots dos, que han descartat respondre preguntes d’àmbit polític sense relació amb la comissió, han explicat que la declaració conjunta inclou també exigir la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’sdministració Local (LRSAL), que “ha comportat un atac al principi d’autonomia local”.

Budó, que ha presidit la trobada al costat de l’alcaldessa Ada Colau, ha defensat que el Govern català és municipalista: “Entenem que el municipalisme ha de ser motor de desenvolupament” de Catalunya, ha ressaltat la consellera i portaveu del Govern.

Les dues administracions han defensat també la necessitat de treballar per aconseguir un finançament més gran de l’Estat al transport públic metropolità, han explicat Budó i Collboni, que ha apostat per disposar d’un sistema de finançament adequat i just davant els canvis de mobilitat.

Coincidint amb el Dia internacional contra la violència cap a la dona, han ratificat el compromís amb continuar treballant per aconseguir eradicar les violències masclistes i la reparació de les víctimes.

Al marge de la declaració conjunta, han reafirmat en la comissió bilateral el compromís d’ambdues administracions amb l’agenda d’equilibri territorial i la cohesió econòmica i social, i l’Ajuntament s’incorporarà en el consell assessor del projecte promogut per la Generalitat País Viu.

Carta municipal de Barcelona 

Han acordat un posicionament institucional conjunt per afermar el règim especial de la ciutat mitjançant la Carta Municipal que s’acompanyaria d’accions precises dirigides a les dues institucions però també al món acadèmic i als òrgans jurdisdiccionals per garantir el seu reconeixement en les polítiques del Govern i l’aplicació en les institucions.

Les accions es concreten en la celebració d’una jornada institucional que commemora els 20 anys de la Carta Municipal i estableix unes sessions tècniques entre responsables dels departaments de la Generalitat i de les gerències de l’Ajuntament per millorar la col·laboració entre les dues administracions.

Per Collboni, la Carta Municipal és un instrument permanentment vigent i vàlid que durant els darrers anys “havia estat una mica ignorat”, per la qual cosa ha celebrat el compromís per millorar les polítiques de la ciutat.

Polítiques d’ocupació 

A més, han acordat crear un programa plurianual entre el Servei Català d’Ocupació i l’Ajuntament per fomentar l’ocupació i les polítiques d’aquest àmbit dins del conveni de col·laboració ja existent per donar un salt qualitatiu que millori l’eficàcia i l’eficiència de les polítiques d’ocupació que encara es despleguen per separat a la ciutat.

“Estem absolutament segurs que l’objectiu de la política econòmica de l’Ajuntament és afavorir els llocs de feina”, ha sostingut Collboni, i ha afegit que la intenció és tenir els serveis públics d’ocupació absolutament ben coordinats.

Relacionats