Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La FNEC demana el vot per l’independentista Oriol Amat en les eleccions al rectorat de la UPF

Destaca el seu compromís amb el català i per a una universitat moderna i de qualitat

Redacció
Redacció 02/05/2021
Oriol Amat en una foto d'arxiu del 2019, aspira a ser elegit nou rector de la UPF.

La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) dóna suport a la candidatura d’Oriol Amat com a nou Rector de la Universitat Pompeu Fabra i fa una crida als estudiants a evidenciar el seu suport electoral al candidat als comicis que tindran lloc entre el 3 i 5 de maig. En les múltiples converses que la FNEC hi ha mantingut en les darreres setmanes, el candidat a rector ha assumit gran part de les demandes i propostes que li han estat traslladades, segons ha anunciat mitjançant un comunicat. El suport de la FNEC és fruit del compromís escrit del candidat per dur a terme un conjunt de mesures.

En matèria lingüística, el futur rector s’ha compromès a incrementar el percentatge de docència en català de tots els graus, vetllar perquè en les assignatures de formació bàsica o obligatòria, hi hagi sempre com a mínim un grup de docència en català, incentivar l’ús del català en els treballs acadèmics creant premis per TFG, TFM i Tesis Doctorals en català, facilitar la traducció a l’anglès dels treballs acadèmics que per la seva excel·lència ultrapassin l’interès del domini lingüístic català amb la creació d’Edicions UPF, crear un càrrec ad hoc al Consell de Direcció encarregat de vetllar pel foment de la llengua catalana i per la protecció dels drets lingüístics i establir un servei de política lingüística que sigui el punt de referència de promoció de la llengua, protecció dels drets lingüístics i elaboració d’informes sobre l’estat de la llengua.

En l’àmbit de política universitària i compromís social, el compromís inclou convocar el Claustre Universitari dos cops a l’any i assumir-ne les decisions, sempre i quan s’ajustin al marc institucional, a la visió estratègica del Consell Social, a la legalitat i a les disponibilitats pressupostàries, centralitzar el servei d’allotjament per estudiants de fora de Barcelona per oferir una atenció més personalitzada i ampliar el nombre de residències i lloguers, i donar preferència en les licitacions a les empreses socialment responsables i medi ambientalment respectuoses.

Més enllà d’aquest compromís, la FNEC valora “molt positivament molts dels punts inclosos en el seu programa com, per exemple, la racionalització dels horaris o crear incentius per a una bona qualitat docent”. L’organització es declara convençuda que “Amat treballarà per fer de la UPF una Universitat moderna, catalana i de qualitat” i per això anima a tots els estudiants a votar-lo. Adverteixen, però, que no es tracta de donar-li un xec en blanc i ja avancen que en fiscalitzaran l’acció perquè compleixi els compromisos adquirits.

L’economista Oriol Amat va ser diputat per Junts pel Sí.