Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Diputació de Barcelona consulta a la JEC com triar president en un cas inèdit

Mai abans dos partits havien empatat en primer lloc en diputats provincials

Avatar
Agències 08/07/2019
Una imatge de la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha consultat a la Junta Electoral Central (JEC) el sistema per triar president en cas que hi hagi més d’un candidat i sense una majoria clara, en una situació inèdita en la corporació.Mai abans dos partits havien empatat en primer lloc en diputats provincials -el PSC-CP i ERC-AM, amb 16- ni s’havia acostat tant el ple sense una presidència clara, motiu pel qual es va sol·licitar informació a la JEC, han explicat fonts de la Diputació aquest dilluns sobre la votació d’aquest dijous.

La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) només detalla que, per elegir president de la Diputació, el candidat ha d’obtenir majoria absoluta en una primera votació -26 de 51 diputats en el cas de Barcelona- i, si no s’assoleix, es passa a una segona volta en la qual n’hi ha prou amb la majoria simple. El sistema de votació canvia en funció de si es presenta un únic candidat o més d’un: en el cas que se’n presenti només un, els diputats voten a favor o en contra del seu nomenament però, si se’n presenta més d’un -és el cas més probable-, voten un candidat o un altre.

Més d’un candidat

Si més d’un partit presenta un candidat a presidir la Diputació, se n’elegiria un si obtingués el suport de 26 diputats o més -majoria absoluta- i, si cap ho aconseguís, es passaria a una segona volta, en la qual cadascun dels diputats votaria algun dels candidats presentats ja en la primera volta.

En aquest cas, seria proclamat president el candidat que obtingués més suports dels diputats del ple. En cas improbable d’empat, seria president el candidat del partit amb més diputats però, com que el PSC-CP i ERC-AM tenen els mateixos, ho seria el del partit amb més vots en les eleccions municipals, que van ser els socialistes.

Un únic candidat 

En el cas que es presenti un únic candidat a presidir la corporació -cosa que les mateixes fonts veuen poc probable-, si aquest no aconsegueix la majoria absoluta en primera volta ni la majoria simple en la segona -més vots a favor que en contra-, el president seria de la formació més votada a la província.

Així, si ERC i JxCat arribessin a un eventual acord per investir un candidat independentista i aquest fos l’únic candidat, però no aconseguís la majoria simple, seria president de la Diputació un membre del PSC per haver estat el partit més votat.

Empat ERC-PSC

Després de les eleccions municipals, el PSC-CP i ERC-AM van quedar empatats amb 16 diputats provincials, seguits per JxCat, amb set; En Comú Guanyem (ECG), amb cinc; Cs, amb quatre; PP, amb dos, i Tot per Terrassa (TXT), amb un.

JxCat va anunciar divendres passat un acord per votar a favor de la presidència socialista, i aquest dilluns ERC ha ofert a JxCat presidir la Diputació si renuncia al pacte amb el PSC, una proposta que JxCat no veu possible perquè diu que depèn dels comuns.