Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La defensa de Forn de cara al judici: no va donar instruccions polítiques als Mossos

El lletrat de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn afirma en l’escrit de defensa que no va participar en el disseny del dispositiu policial de l’1-O ni del 20 de setembre i […]

Avatar
Agències 15/01/2019
Joaquim Forn, en una imatge d'arxiu/ Belén Álvarez

El lletrat de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn afirma en l’escrit de defensa que no va participar en el disseny del dispositiu policial de l’1-O ni del 20 de setembre i que en cap cas va donar instruccions polítiques als Mossos. Cita diverses declaracions (algunes es volen aportar com a prova) on Forn diu que els Mossos acataran resolucions judicials. I afegeix que quan va accedir al càrrec el juliol de 2017 no va fer canvis a la cúpula del cos.

Per tant, el lletrat Xavier Melero nega l’existència de la rebel·lió i demana l’absolució. “No es pot usar el delicte de rebel·lió per reprimir el dissentiment polític expressat de manera pacífica”, recull l’escrit. A més, apunta que va “mantenir amb èxit” el “delicat equilibri” entre ser “lleial” al Govern i ser el principal responsable del cos. La defensa sol·licita 38 testimonis, entre ells l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero o l’expresident Carles Puigdemont, l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo o el coordinador policial de l’1-O Diego Pérez de los Cobos.

La fiscalia no veu delicte en l’actitud “passiva” de dos mossos l’1-O

D’altra banda, s’ha conegut avui que la fiscalia no veu delicte de desobediència en l’actitud de dos Mossos d’Esquadra l’1 d’octubre del 2017 a qui la Guàrdia Civil acusava de no col·laborar per impedir la votació en un institut de Mont-roig del Camp (Baix Camp). Segons recull l’escrit, els mossos van identificar els responsables de l’obertura del centre i van decidir no actuar-hi per evitar “aldarulls”, atès que s’hi aplegaven més de 200 persones. El fiscal diu que els agents no van obstaculitzar l’acció de la Guàrdia Civil -que es va endur les urnes-, i que van complir ordres dels seus superiors. La fiscalia conclou que l’actitud “passiva” d’aquests agents no és suficient per mantenir-los com a investigats i no s’oposa a què el jutjat de Reus arxivi el cas.

La fiscalia conclou que els mossos no van incórrer en cap infracció penal “en quant van donar compliment a les ordres i a les instruccions rebudes pels comandaments superiors”. El fiscal considera que, si bé el dispositiu “era insuficient atès l’escàs nombre d’agents que es van personar al centre -quatre-, la inadequació o irregularitat en l’organització no és atribuïble als agents investigats”.

El ministeri públic recorda que, en aquest sentit, se segueixen altres diligències on s’investiga l’organització del dispositiu policial, la suficiència i l’adequació a les ordres del TSJC. És aquí, subratlla el fiscal, “on es ventilaran, en el seu cas, les responsabilitats que poguessin tenir els alts comandaments, sense que la responsabilitat pugui recaure en els agents, els quals es van limitar a actuar sota les ordres directes dels seus superiors”.