Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La CUP veu “insuficients” les mesures econòmiques aprovades pel govern espanyol per la crisi derivada del coronavirus

Afirma que calen mesures “dràstiques i valentes” que posin “la salut i la vida de les persones al centre”

Avatar
Agències 17/03/2020
Pla general de la roda de premsa de la CUP amb Maria Rovira i Edgar Fernández el dia 1 de març de 2020 (Horitzontal)

La CUP considera “insuficients” les mesures econòmiques aprovades aquest dimarts pel govern espanyol per la crisi derivada del coronavirus. En un comunicat, la formació anticapitalista afirma que no són “suficients per protegir els drets de les classes populars” i demana que es posi “al centre” la salut i la vida de les persones i es prenguin mesures “dràstiques i valentes”. La CUP afirma que també cal blindar les persones que no podran pagar el lloguer -l’executiu espanyol només ha inclòs les hipoteques en la moratòria de pagaments-, proposa prohibir els acomiadaments per les afectacions de la covid-19 i la suspensió de pagament de subministraments.

En matèria d’habitatge, el partit afirma que la moratòria del pagament de les hipoteques a les famílies afectades pel coronavirus és “insuficient” i argumenta que “el 76% de les llars en risc de desnonament” als Països Catalans són llogateres. Proposa no només incloure mesures per al lloguer sinó suspendre el pagament de deutes amb els bancs i la suspensió de desnonaments més enllà del període de confinament.

 

Sobre l’ajornament del pagament dels subministraments (aigua, llum, gas i telecomunicacions) a les famílies vulnerables, la CUP planteja “anar més enllà” i suspendre el pagament de subministraments, tal com s’ha fet a França o Itàlia. També proposa una “renda bàsica fins mesos després del confinament”.

 

La CUP també planteja prohibir els acomiadaments per la covid-19 perquè creu que les mesures aprovades “poden generar una bossa creixent de persones sense feina que trigaran a recuperar la capacitat laboral i productiva” o, fins i tot, acomiadaments massius.

 

A més, demana que els bancs retornin els diners del rescat bancari i proposen generar impostos d’emergència per a les grans fortunes. La CUP considera que la injecció de liquiditat de 200.000 MEUR anunciada per l’Estat suposarà un “endeutament i ús del fons de contingència”.